Gustav Adolf-bakelsen 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Egentligen är det väl rätt motsägelsefullt att fira någons dödsdag med allmän flaggning och läckra bakverk. Men särskilt på västkusten är det nu en hundraårig tradition att fira Gustav II Adolfs bråda hädanfärd i Lützen-dimman med en särskild bakelse.

Till minne av hjältekonungens död den 6 november 1632 restes en staty av honom på Gustav Adolfs torg i Göteborg 1854.

Till invigningen gjordes särskilda karameller och andra sötsaker.

Skapades 1909

Själva Gustav Adolfs-bakelsen skapades 1909 av bagaren Emil Bräutigam som drev ett exklusivt kafé i hörnet mellan Östra Hamngatan och Kungsgatan i samma stad. Även konditorierna Arnhult och Eggers ska ha medverkat till bakverket.

Nu är traditionen spridd över landet även om den fortfarande är starkast i Göteborgstrakten, berättar Martin Lundell, vd i branschorganisationen Sveriges Bagare & Konditorer.

Många äter

Men ingen vet exakt hur många Gustav Adolfs-bakelser svenskarna stoppar i sig varje år.

-Vår bransch har inte varit något vidare på att föra statistik, konstaterar Lundell.

Ser olika ut

Gustav Adolfs-bakelsen kan variera till form och innehåll.

Oftast är den fyrkantig och alltid krönt med en silhuett av Gustav II Adolf i marsipan eller choklad.

Originalbakelserna hade smak av choklad och citron och tillverkades av smörkräm mellan sockerkaksbottnar.

TT

Andra celebrerande bakverk

5 februari: Runebergs-bakelsen (Finlandssvenske författaren Johan Ludvig Runebergs födelsedag 1804).

6 juni: Nationaldagsbakelsen (Sveriges nationaldag).

Sista veckan i september: Prinsesstårtans vecka (tårtrecept ur Jenny Åkerström-Söderströms ”Prinsessornas kokbok” på 1930-talet, anspelar på prinsessorna Märtha, Margaretha och Astrid som utbildades på författarens hushållsskola för unga flickor).

4 oktober: Kanelbullens dag.

24 oktober: FN-bakelsen (FN-dagen).

Källa: Sveriges Bagare & Konditorer (TT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.