Hägglund är också socialminister, vilket gör att hans ord får större tyngd i den här frågan, men förslaget är varken förankrat i det egna partiet eller i regeringen. De första reaktionerna från de övriga allianspartierna är skeptiska eller direkt negativa. Även från kristdemokratiska sjukvårdspolitiker hörs kritik.
Ändå var Göran Hägglunds besked i dag att han nu ska försöka övertyga de andra partierna i regeringen att tillsätta en utredning i frågan.
Flera argument
Argumenten för en förstatligad sjukvård är flera. Olikheterna i vård och behandling är omfattande mellan olika landsting och framför allt de små landstingen har ibland svårt att ekonomiskt klara nya och ofta dyra behandlingsmetoder. Ett förstatligande skulle kunna öppna för bättre samordning och följaktligen mer vård för pengarna, menar Hägglund.
Samtidigt vet alla att den här typen av diskussioner om hur vården organiseras är ett politiskt minfält. Moderaterna drev länge frågan om landstingens avskaffande, men har numera lämnat den positionen. Det viktiga är inte sjukvårdens organisation utan vad den levererar, är beskedet från partiet i dag.
Centerpartiet är öppet kritiskt till ett förstatligande och menar att likvärdighet kan uppnås genom nationella riktlinjer. Och bland kristdemokratiska sjukvårdspolitiker pekar man bland annat på att andra verksamheter som förstatligats inte blivit några framgångar, t ex Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
För upp debatten
Göran Hägglunds förhoppning med det här utspelet, som alltså både tog hans eget parti och regeringen med överraskning, är sannolikt att föra upp debatten om sjukvården på det nationella planet. I och med att det är en landstingspolitisk angelägenhet blir det sällan en stridsfråga i rikspolitiken.
Med tanke på det krisartade läget för Kristdemokraterna kan det alltså vara en poäng att leverera ett förslag som blir omdebatterat både i det egna partiet och i politiken i stort. Kristdemokraterna har ju på senare tid haft svårt att tränga igenom i den inrikespolitiska debatten. Nu finns ett tydligt förslag att förhålla sig till, både för väljare och för andra politiker.
Behöver valvinnare
Frågan är dock om sjukvårdens organisation är en valvinnande fråga. Det är inte alldeles säkert och detta är något Kristdemokraterna desperat behöver. Den här mandatperioden har man långa perioder tillbringat under riksdagsspärren och ännu finns inga tecken på en tydlig återhämtning. Det skapar ett besvärligt läge för både parti och partiledning och även om Göran Hägglund lyckas få den uppmärksamhet han vill kring det här förslaget så lär det komma fler framöver.
Inför valet är det partiprofilering som gäller, också gentemot de övriga allianspartierna. Nu handlar det om att vinna eller försvinna för Kristdemokraterna.