Foto: Scanpix

Leif GW: ”Christianson lämnade felaktiga uppgifter”

Uppdaterad
Publicerad

Leif GW Persson menar att domstolen hade avvisat åtalet mot Sture Bergwall om inte minnesforskaren Sven Åke Christianson lämnat felaktiga uppgifter i rätten.

Leif GW Persson har följt fallet Quick, och varit minst sagt kritisk till hur utredningen sköttes.

– Det saknades normalt tänkande människor, säger Leif GW Persson till SVT.

Leif GW menar att det satt fel personer på alla vitala poster, och att det var anledningen att utredningen landade där den gjorde.

En av dessa personer var enligt GW minnesforskaren Sven Åke Christiansson.

– Vid flera tillfällen lämnade Christianson direkt felaktiga uppgifter i rätten i avsikt att få Quick dömd, annars fanns en betydande risk att domstolen avvisat åtalet, säger Leif GW Persson till SVT Nyheter.

Den psykologiska teori om hur borträngning av minnen fungerar, som Christianson var anhängare och förespråkare av, ger inte Leif GW Persson mycket för.

– Men här så läggs det till Sture Bergwalls fördel att han inte vet ett dugg av det han pratar om, att han istället säger de mest förvirrade saker och det skulle då tala för att han pratar sanning, säger Leif GW Persson till SVT Nyheter.

Minnesforskaren Sven Åke Christianson vill inte uttala sig till SVT, utan avvaktar den statliga utredningen kring fallet Quick.

I kvällens förlängda Veckans brott 21.00 möter Leif GW Persson för första gången Sture Bergwall. Dessutom medverkar journalisten Dan Josefsson som ligger bakom dokumentären ”Kvinnan bakom Thomas Quick” som också den sänds i kväll klockan 21.30.

Efter dokumentären debatteras fallet Thomas Quick i studion med bland annat Leif GW Persson, Dan Josefsson och Göran Lambertz. Den senare, som till vardags är justitieråd vid Högsta Domstolen, granskade år 2006 i sin egenskap av justitiekansler domarna i Quickfallet och kom då fram till att inga fel begåtts, något som han fått mycket kritik för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.