Agenda hälsar på hos grisbonden Petter Kjellerby. Hans grisar är friska och att ge dem allihop antibiotika varenda dag – för säkerhets skull – är naturligtvis otänkbart. I Sverige vill säga.
– Jag håller nere antibiotikaanvändningen så mycket som möjligt för jag ser hellre att den används till människor än till djur, säger han.
I amerikansk köttindustri är antibiotika självklart. Med antibiotika håller man djuren friska och dessutom växer de fortare.
Oro för antibiotika
Veterinären Jenny Lundström är orolig för att frihandel med USA ska leda till att vi tvingas acceptera kött från antibiotikabehandlade djur i våra butiker.
– Det är väldigt allvarligt om våra politiker går in i processer som innebär att hållbar produktion missgynnas. Ju mer antibiotika som används, desto mer antibiotikaresistens utvecklas, säger hon.
Det har döpts till TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA. Bort med tullar och krångel är målet. Och det handlar inte bara om mat.
Kan slippa dubbla tester
– För att en bil ska kunna säljas på marknaden måste den krocktestas. Krocktester är i princip lika i USA och EU. Men de måste göras två gånger för de amerikanska och europeiska myndigheterna litar inte på varandras krocktester. Det är bara ett exempel av tusentals på tester som visar att du kan få stora ekonomiska vinster utan att göra avkall på säkerheten, säger Henrik Isakson på Kommerskollegium.
Det exemplet bygger på att kraven på krocksäkerhet är någotsånär lika på båda sidor av Atlanten. Men när det gäller sådant som kemikalier och livsmedel finns stora olikheter i regelverken.
Vems regelverk ska gälla?
– Jag är oroad för att en sådan politik kommer att leda till att när saker importeras från USA, USA – är det då USA:s regelverk som ska gälla? Ska vi möta produkter i hyllorna som producerats på sätt som vi inte tycker är acceptabla i dag i Europa? säger Örjan Brinkman, ordförande i Europeiska konsumentorganisationen.
I ett tänkt exempel skulle det enligt pessimisterna kunna bli så här:
I USA innehåller en tandkräm ett visst konserveringsmedlet som är helt förbjudet i Sverige. Om alla länder får ha kvar sina regler kan den amerikanska tuben med det i Sverige förbjudna ämnet hamna bredvid svensk tandkräm i svenska butiker.
Tillverkare kan stämma ett land
Om Sverige i stället stoppar den amerikanska tandkrämen skulle tillverkaren kunna stämma Sverige – på samma sätt som tobaksbolaget Philip Morris gjorde med Australien när man där införde fula och avskräckande cigarettpaket.
Kan man verkligen ha produkter som lyder under så olika regler i ett frihandelsområde?
– Jo men då får man hålla dem utanför. Det finns vissa områden där ingen sida vill kompromissa och då kommer de helt enkelt inte att ingå i avtalet. Svårare än så är det inte, säger Henrik Isakson.
Kan man tänka sig att kött hålls utanför?
– Nej inte helt och hållet, men amerikanerna har en annan syn än europeerna på genmanipulerade produkter och hormonbehandlat kött. Vissa typer av kött kommer säkert att hållas utanför medan andra säkert kommer att vara med.
Men dessa andra typer av kött kommer med stor sannolikhet att komma från djur som fått antibiotika stora delar av livet. Vilket väcker farhågor om att det kan konkurrera ut det dyrare svenska köttet.
– Handelskommissionär Cecilia Malmström borde lyfta antibiotikafrågan. Det är en av världens främsta folkhälsoutmaningar. Att gå in i ett avtal där vi tillåter att produktion som inte har reglering kring antibiotikafrågan kommer in på EU-marknaden – det främjar inte hållbar utveckling, det främjar inte folkhälsa och det ökar riskerna för konsumenterna i EU, säger veterinären Jenny Lundström.
Agenda söndag 2 november klockan 21.15 i SVT2. Se programmet här. Intervju med Cecilia Malmström, tillträdande handelskommissionär i EU.