Bocuse d’Or, eller kock-VM som det brukar kallas, avgjordes idag i franska Lyon och det var en till synes besviken Tommy Myllymäki som tog emot bronsmedaljen.
Det svenska laget fick se sig besegrat av vinnande Norge, under ledning av Örjan Johannessen, och silvermedaljörerna USA – som alltså var bättre än Sverige på att laga pärlhöna och bäcköring.
Använder pepparrot
I morse gick Tommy Myllymäki in i tävlingsköket. Efter omkring fem och halvtimmes intensiv matlagning kunde Myllymäki och hans assistent Albin Edberg presentera tävlingsrätterna för juryn.
Pepparrot var en av de smaker den svenske kocken använt till bäcköringen, som är en av årets huvudråvaror. Till den andra huvudråvaran, pärlhöna, hade lag Sverige bland annat använt vinteräpplen, svart trumpetsvamp och dragon.
Inga fadäser
– Det var en tuff resa. Det blev lite nervöst i början, men efter en halvtimme så började saker flyta som det skulle igen, säger Myllymäki efteråt.
Några fadäser att tala om inträffade inte trots den nervösa inledningen.
-Nej, det var inget sådant som att jag skar mig i fingret.
Stort stöd för de tävlande
Flera tusen människor följde tävlingen på plats, varav en hel del svenskar.
– Det är härligt med stödet, säger Tommy Myllymäki.
Efter vinsten i kock-EM i fjol räknades han till en av favoriterna till VM-guldet, men trots detta räckte lagets prestationer alltså inte hela vägen.
”Enorm vinnarskalle”
När SVT sände live med anledningen av tävlingen gästades sändningen av av gastronomen Gunilla Kinn och tävlingskocken Ulrika Brydling. Bryding, som själv tävlar i matlagning, tycker att Myllymäki har de egenskaper som krävs för ett kock-VM.
–Absolut. Han har en enorm vinnarskalle. Han är psykiskt stark och envis, han skulle nog kunna tävla i vad som helst – och det gör han också. Han springer ju också maraton utöver att tävla i matlagning, säger tävlingskocken Ulrika Brydling.
Hon berättar också att stödstrumpor är vanligt förekommande i kocklandslaget – eftersom de tävlande står upp lång tid och måste vara klara i huvudet hela tiden.
Nationell identitet viktig
Men det är inte bara ork och vinnarskalle hos kocken som avgör.
– Smak, utseende och nationell identitet i rätterna är något av det juryn tar ställning till när de utser sin vinnare, berättar journalisten och gastronomen Gunilla Kinn.
Så har Sverige presterat tidigare i kock-VM
2013 Adam Dahlberg 6:a
2011 Tommy Myllymäki Silver
2009 Jonas Lundgren Silver
2007 Markus Aujalay 5:a
2005 Jonas Dahlbom 4:a
2003 Paul Svensson 5:a
2001 Henrik Norström Silver
1997 Mathias Dahlgren Guld
1995 Melker Andersson Silver
1993 Fredrik Eriksson 7:a
1991 Crister Svantesson 5:a
1989 Crister Svantesson 12:a
1987 Christer Lingström Inte till final
Fakta: gastronomisverige.se
Den svenska kötträtten:
Pärlhöna fylld med späck, karljohansvamp och svart trumpetsvamp, smaksatt med dragon. Steksky med vinteräpple. Varm emulsion på pärlhönsjuice och smör.
Brässerat pärlhönslår samt krispigt pärlhönsskinn med halstrad anklever och ättikssyrad endive.
Tryffelkryddad krokett med pärlhönshjärta, muskelmage och fötter samt torkad svart trumpetsvamp. Syrade kantareller.
Smörstekt och glaserad karljohansvamp. Frasig lav. Enrisrökt äpple och sotad lök Buljongsjuden jordärtskocka och kronärtskocka. Spritärtor, svampskott och vinterörter.