Här bor Sveriges unga brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Hög andel kriminella unga är inte främst ett storstadsproblem, det visar SVT:s kartläggning av ungdomsbrottsligheten i landet. De flesta områden med hög andel ungdomsbrottslingar ligger tvärtom utanför storstäderna. Med hjälp av vår unika karta kan du se hur det ser ut just där du bor.

SVT:s Kartläggning visar att hela 70 procent av de bostadsområden där över 12 procent av de unga har dömts ligger utanför storstäderna. Uppsala, Eskilstuna och Borås har tiotalet områden med över 12 procent lagförda. Göteborg har 18 och Malmö hela 33 områden.

Det område som har allra högst andel dömda är ett område i Borås med 23,9 procent, men många andra områden hamnar på liknande siffror.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Stockholm och Södertälje har istället bara två områden vardera som har över 12 procent dömda unga.

– Generellt så förknippar man slentrianmässigt ungdomsbrottslighet med storstadsområdena, riktigt så enkelt är det inte. Även när man tittar på utsatthet för brott så är inte skillnaderna i Sverige på något sätt dramatiska mellan storstad och landsbygd. Tittar vi på allvarliga brott som mord och dråp så är skillnaden nästan obefintlig, säger Sven Granath, kriminolog på Brotssförebyggande rådet (Brå).

Fler anmälningar

Totalt hade nästan 40.000, eller 6,7 procent, av tonåringarna i åldrarna 15-19 år någon gång dömts för ett brott 2011. 2003 hade 6,1 procent av landets unga fällts för något brott.

–Vi ser att det ökar i vissa områden. Vi ska förvänta oss högre brottslighet i fattiga hyresrättsområden, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

En bidragande förklaring till ökningen av antalet dömda på riksnivå kan vara fler anmälningar, säger han.

– Generellt ser vi en svagt minskande trend när det gäller ungdomsbrottslighet och att antalet polisanmälda våldsbrott ökar. Samtidigt har polisens effektivitet när det gäller att klara upp våldsbrott minskat något.

Många brott anmäls inte

För att förstå statistiken måste flera faktorer vägas in enligt Jerzy Sarnecki.

– Statistiken visar hur många individer som lagförts. Vi kan inte slå fast att brottsligheten ökar bara för att antalet dömda unga ökar, ökningen kan också bero på att polisen klarar upp fler brott.

De flesta brott anmäls inte till polisen och endast 15 procent av de anmälda brotten klaras upp. Därför understryker Sarnecki att man inte kan dra några klara slutsatser om själva omfattningen av brottsligheten baserat på siffrorna.

Om undersökningen:

SVT har genom statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) kartlagt bostadsorterna för ungdomar 15-19 år som någon gång dömts för ett brott.

Den geografiska indelningen är utarbetad av SCB. Den kallas för Sams (Small Areas för Market Statistics) och bygger i större kommuner på delområden och i mindre kommuner på valdistrikt.

Det totala antalet Sams-områden uppgår till ca 9.700.

Vissa Sams-områden har väldigt få folkbokförda 15-19-åringar. När man räknar andelar med små tal blir förändringarna oproportionerligt stora. Därför har vi sållat bort Sams-områden med färre än 50 folkbokförda 15-19-åringar under 2011 i undersökningen. Dessutom redovisas kommuner med färre än 15.000 invånare inte i separata Sams-områden utan ihopsamlade.

Kartan visar Sveriges samtliga kommuner och andelen dömda unga i dessa. I de större städerna kan man även klicka sig vidare till Sams-områdena och se hur det skiljer sig mellan olika delar i staden.

Mer om undersökningen hittar du här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet