”Har ni någonsin varit där innan?”

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkar medierapporteringen oroligheterna som pågår sedan snart en vecka i Stockholmsförorter? Det debatterades mellan Rouzbeh Djalaie, chefredaktör Norra Sidan och Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen i Gomorron Sverige.

– Det är en väldig stor kontrast till hur det ser ut i vanliga fall med rapporteringen i dessa förorter. De andra dagarna om året är det i princip bara jag som är reporter där. Men nu när det brinner är bevakningen plötsligt massiv. Den kontrasten är inte bara absurd och cirkusartad – utan skapar även problematik för journalistiken, säger Rouzbeh Djalaie, chefredaktör för tidningen Norra Sidan.

”Måste ha något att visa upp”

Han menar att det faktum att det i måndags var cirka 60 till 70 reportrar på plats i Husby skapar någon sorts hets både bland journalister som måste ha senaste nytt – och att det även spelar i händerna på de som gör den här skadegörelsen.

Stockholmsupplopp

– För man kan inte låta Niklas Svensson stå där i åtta timmar och sedan gå hem utan att få se någon brinnande bil eller liknande att visa upp.

Vad säger du om att ni spelar dessa upprorsmakarna i händerna?

– Det finns säkert många anledningar till att man sätter bilar och skolor i brand och försöker locka räddningstjänst och polis dit för att sedan kasta sten. Det här är ju kriminella människor som utsätter andra personer för livsfara. Journalisterna som är där är ju i första hand där för att vara vittnen. Den första natten kritiserades tidningar, radio och TV för att inte ha varit på plats utan ha rapporterat från avstånd och förmedlat polisens bild, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Kan trigga

Men Thomas Mattsson håller ändå med om att det finns en risk att stenkastarna triggas igång av mediebevakningen.

– Av de många personer som gjort sig skyldiga till allvarliga brott finns det säkert individer som triggas igång. Jag var själv där i går och när vi kom till en plats där det brunnit bilar var BBC och rysk TV där före oss. Och det blir ju som sagt en cirkus när så många journalister kommer, men samtidigt måste man vända på frågan. Det är ju allvarliga ordningsstörningar och det är svårt att se en situation där man inte skulle vara på plats och berätta om det, säger Thomas Mattsson.

Men ni har två nätter i rad slutat sända klockan 03.00 på natten. Hur har ni resonerat kring omfattningen av bevakningen?

– Det är ett program som sänds varje kväll som handlar om senaste nytt. Vår programtid slutar klockan 23, helst skulle vi vilja sluta då och gå hem. Men om det då brinner på flera ställen samtidigt och de här händelserna blir världsnyheter så är det klart att vi måste fortsätta sända, säger Thomas Mattsson.

”Blir en hets”

Men Rouzbeh Djalaie tror inte att de som sänder live har så mycket tid att tänka efter hur man ska lägga upp bevakningen – utan menar att det blir en hets.

– Utan att veta exakt så tror jag inte att ni har så mycket tid att tänka helt enkelt. Står man där vid en kamera som går hela tiden blir det en hets att vara med på allt och hitta senaste bränderna. Det finns många stora risker att det blir fel då. Hade Expressen någonsin varit ute vid skolan och gjort ett reportage som brann i natt i Kista? I Skärholmen där jag bor finns en skola som fått åtta miljoner mindre det här året, och de säger ’har tidningarna skrivit om detta?’, men man bryr sig om en bil som brinner, säger Rouzbeh Djalaie.

Se hela klippet högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet