I går presenterades regeringen tillsammans med Vänsterpartiet en plan för hur man vill begränsa möjligheterna att ta ut vinster i välfärden.
Överenskommelsen går ut på att vinsterna i huvudsak ska återinvesteras i verksamheten och presenterades med leenden och stora ord vid gårdagens pressträff. Men politiken möter hård kritik från friskolebranschen.
– Det kommer att bli ett dråpslag mot alla de elever som själva har valt sin skola. Valfriheten kommer att minska när man så tydligt vill få bort så många aktörer inom den här sektorn. Man återför makten till politiker istället för att människor får ha makt över de viktiga besluten i sina egna liv, säger Mikaela Valtersson, ordförande för Friskolornas riksförbund och vd för Kunskapsskolan.
”Pengar till skolan ska gå till eleverna”
Men enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt är det eleverna som är de stora vinnarna.
– Sverige har varit ett helt extremt land – jag tror att det bara är vi och Chile – där man får plocka ut hur mycket vinster man vill som skulle ha gått till skolan. Det ska det bli stopp för. Pengar till skolan ska gå till eleverna. Vi kan höja kvaliteten i skolan, vi kan få högre personaltäthet och undvika konkurser och att skolan bara försvinner för vissa elever. Det här är en fin dag för den svenska välfärden.
– Man är ute och cyklar. Om man hade lyssnat på forskning om vad som behövs för att lyfta svensk skola hade man kommit till helt andra slutsatser. Det handlar om att ha höga förväntningar på lärare och satsningar på lärarskicklighet. Receptet är ett helt annat än att vara klåfingrig och vara inne och detaljstyra hur skolan ska utformas, svarar Mikaela Valtersson.
Stor oro bland friskolor att verksamheten stryps
Mikaela Valtersson menar att påståendet om att vinstuttag går ut över kvaliteten i skolan är en myt. Hon säger att friskolor ofta har bättre resultat och mer nöjda elever än kommunala skolor.
– Nu jagar man några av de allra bästa skolorna. Man sätter istället normen efter de skolorna som lyckas allra sämst.
Enligt Mikaela Valtersson finns det en stor oro bland många friskolor över att deras verksamhet stryps åt och att viljan minskar hos entreprenörer med nya idéer och innovativt tänkande att våga satsa på någonting nytt.
Men Jonas Sjöstedt säger att det riskkapitalisterna man vill åt.
– De som är där för att tjäna pengar på barn, för att bli rika några år och sedan sälja skolan – de kommer inte att vara intresserade längre. Det är bra för skolan och för eleverna.
”Vi är inte kunder”
Mikaela Valtersson räknar upp ett antal exempel på kommunala skolor och äldreboenden som haft svåra missförhållanden, något som hon menar inte uppmärksammas i medierna.
Jonas Sjöstedt håller med om att kommunalt driven verksamhet inte är någon garanti för hög kvalitet, men vidhåller att marknadstänkandet måste bort.
– Det är inte en marknad. Vi är inte kunder. Vi är inte där för att någon ska tjäna pengar på oss. Skolan är till för att våra barn ska få en bra start i livet. Marknadsskolan gör att en del får en bra skola, andra får en väldigt dålig skola eller en skola som går i konkurs. Det ska det vara slut på nu.