Hemligt Saudi-material i öppet mejl

Uppdaterad
Publicerad

Anteckningarna från hemliga överläggningar med Saudiarabien skickades i ett okrypterat mejl via ett privat Hotmailkonto av ett departementsråd vid försvarsdepartementet.

Mejlet passerade servrar i flera länder innan det nådde mottagarna i Stockholm: en kollega på departementet, en UD-chef, generaldirektören på Inspektionen för strategiska produkter (ISP) och en hög FOI-tjänsteman.

På vägen var mejlet vidöppet för läckor till utländska underrättelsetjänster, uppger Dagens Nyheter.

Bjuda på glass

Regeringen har flera gånger understrukit att ärendet har hög sekretess men trots detta har mejlet varit allmänt tillgängligt.

-Det är som att bjuda utlänska underrättelsetjänster på glass, säger it-forskaren Olle Bälter till tidningen.

Domänen där hotmailkontot finns är svensk men e-postservern finns i Microsofts lokaler i västra USA. Det innebär att mejlet med det hemliga materialet ”studsat” mellan olika servar i Nordamerika och Europa innan det kommit fram till mottagarna i Stockholm.

-Jag skulle inte ens lyfta på ögonbrynen om någon talade om att den här informationen läckt till utländska underrättelsetjänster, säger Ann-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur (IIS).

Tvekan och osäkerhet

Av mejlet framgår bland annat att Saudiarabien uppfattat en viss tvekan från svensk sida inför projektet med bygget av en vapenfabrik i landet. Saudierna ville ha ett klart besked om den svenska samarbetsviljan.

I mejlet kan man också utläsa att de svenska representanterna tänjer på gränserna för vad som är möjligt för en svensk myndighet. Det var det som gav upphov till den saudiska osäkerheten.

Meddelandet innehåller också en diskussion om en lösning som går ut på att begränsa FOI:s roll genom att lägga projektet på en tredje part – något som senare också blir fallet.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

DN/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.