De flesta tror felaktigt att cancer skördar flest kvinnoliv, medan det i själva verket är hjärt-kärlsjukdomar som är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. För Camilla Andevall blev det en dubbel chock när hon vid 34 års ålder insåg att hon hade en svår hjärtsjukdom.
-Det var som att någon drog undan mattan för mig, helt och hållet. Dels för att jag var så ung, dels för att jag inte trodde att jag kunde drabbas av det här. Så jag gick med rejäl kärlkramp i två veckor innan jag förstod vad smärtan i bröstet var och sökte hjälp.
Innan Camilla blev varse den kraftiga förträngningen i ett kärl i hennes hjärta, och var tvungen att genomgå en stor öppen hjärtoperation, trodde hon som så många andra att hjärt-kärlsjukdomar sällan drabbar kvinnor.
Stor okunskap
En Sifo-undersökning som Hjärt-Lungfonden låtit göra visar att sex av tio svenskar helt felaktigt tror att det är andra sjukdomar, framför allt cancer, som är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor.
Bara fyra av tio har den korrekta bilden att det är hjärt-kärlsjukdomar som skördar flest kvinnoliv.
-Det finns en gammal föreställning om att män dör av hjärtinfarkt, och kvinnor dör av bröstcancer, och det är väldigt svårt att ändra den här föreställningen. Både kvinnor och män dör av hjärt-kärlsjukdom. Det är den vanligaste dödsorsaken hos bägge könen, säger Cecilia Linde, professor i hjärtsjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Bristen på kunskap hos folk i allmänhet, kan den få konsekvenser?
-Ja, om kvinnor ignorerar sina symptom, när de får ont i bröstet och får svårt att andas, kan det få fatala konsekvenser om de inte söker vård, säger Cecilia Linde.
Är det samma symptom för kvinnor som för män?
-Ja, till 80-90 procent är det exakt samma symptom – ont i bröstet, strålning ut mot halsen och armarna, trötthet och svimningskänsla. Sedan kan kvinnor ha mer lite mer diffusa symptom som pirrningar i armar och ben och ont i magen.
Karin Moberger
karin.moberger@svt.se