För pensionärsparet Ulla och Kenneth Öhman, precis som för många andra pensionärer, är mediciner en del av vardagen. Och de berättar om hur de fått nya och större problem med medicinerna de senaste åren.
–Det stora problemet med medicinerna är att förpackningarna byter skepnad nästan från gång till gång. Pillren ser annorlunda ut och heter annorlunda från gång till gång, säger Kenneth Öhman.
–Man måste vara observant. Om man ser dåligt eller har svårt att förstå, då är det svårt att ta medicinen rätt, säger Ulla Öhman.
”Tycker det fungerar bra”
Och det är sant att medicinerna byter skepnad – varje månad i vissa fall.
2009 skärpte regeringen utbytesreglerna för mediciner där patenten har gått ut, och där andra tillverkare har börjat tillverka likvärdiga kopior.
Varje månad tar Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV, in ”bud” från tillverkare om vilket pris de kan sälja för den närmaste månaden. Sedan utser myndigheten en vinnare, som får ensamrätt på hela den svenska marknaden. Varje månad är 1 000 varor med och tävlar om att få hela marknaden, för en månad i taget.
Apoteken måste sälja just den månadens vara så länge den finns hos tillverkaren, vilket betyder att de måste byta ut en stor del av sortimentet, ibland varje månad.
–Det här systemet ger samhället tillbaka åtta miljarder kronor varje år, så jag tycker det fungerar bra på det sättet, säger Inger Erlandsson, avdelningschef på TLV.
”Kan bli stora problem”
Men professorn, överläkaren och moderate riksdagsledamoten Finn Bengtsson är kritisk till systemet Han har nyligen motionerat till riksdagen om att det ska utredas och göras om.
–Det kan bli stora problem för patienter med många mediciner att hålla reda på medicineringen.
Många som har flera sjukdomar byter någon medicin varje månad.
Och enligt Apoteksföreningen har det blivit så mycket krångel med logistiken att apoteken har svårt att ha rätt medicin hemma till kunderna, vilket i sin tur är en viktig förklaring till de problem som många apotekskunder beskrivit i SVTs granskning av apoteksmarknaden under hösten.
–Det skapar stora problem med adminstration, logistik och tillgänglighet. När jag träffar apotekspersonal är det första de säger ofta att man måste göra något åt det här systemet, säger Apoteksföreningens VD Johan Wallér.
–Det enda argumentet som håller är den omedelbara prispressen, säger Finn Bengtsson och fortsätter:
–Men om den ställs i relation till patientsäkerhet är det inte alls säkert att vinsten blir så stor som man säger.