Hemmaföräldrars nätverk, är ett nätverk med ungefär 530 aktiva hemmaföräldrar spridda över landet som anordnar träffar, delar tips och råd med varandra och sprider information om barnomsorg i hemmet.
En av grundarna av nätverk, Madeleine Lidman, är aktiv i debatten om förskola och barnomsorg. Hon är för olika former av barnomsorg, som förskola, dagmamma och omsorg i hemmet. Men hon är negativt inställd till utvecklingen i förskolorna.
– Förskolans uppdrag har blivit väldigt stort när man inte bara erbjuder omsorg till barn vars föräldrar jobbar. Maxtaxan ligger still men man utvidgar ändå förskolans ansvar. Jag tror att det finns mycket som skulle behöva tittas på, men jag vet att ingen vill ta i det för att man känner att föräldrar blir väldigt upprörda. Men om man inte vågar det så undrar jag vem som står på barnens sida? Hur ska det bli bättre?, säger hon.
Ordnar aktiviteter och föreläsningar
I nätverket, som har ungefär 530 medlemmar runt om i landet, finns barnpsykologer, förskollärare och socionomer som håller föreläsningar, anordnar aktiviteter och delar med sig av tips och råd.
– Vi har även väldigt många föräldrar som är med som har vanliga yrken som har sunt förnuft och ett stort intresse för barnfrågor.
Madeleine Lidman var själv hemma med båda sina barn och beskriver tiden som hemmaförälder som ekonomiskt knaper, men lärorik.
– Det man måste göra är att ställa in sig på att tänka till på ekonomin. Vi bodde i en hyresrätt, sparade in på utlandsresor – hade inget fritidshus. Man lever ekonomiskt hållbart för att få det att gå ihop, men man behöver inte leva dåligt.
”Attityden är att man är en looser”
Hon tycker även att attityden mot hemmaföräldrar måste förändras. Har man inte varit hemma med vårdnadsbidrag, som skyddar anställningen men som inte alla kommuner erbjuder, så har man enligt henne svårt att komma tillbaka till jobbet.
– Det är svårt att komma tillbaka om man sagt upp sig för att vara hemma. Attityden är att man är en looser helt enkelt.
Om attityden skulle bli mer positiv menar hon att barnomsorgen i hemmet kan blir mer jämställd.
– Varför inte uppmuntra fler pappor att vara hemma? Genom att berätta om hemmaföräldrar i positiva ordalag och genom att skapa en tillåtande attityd i samhället om att vara hemma med sina barn kommer fler våga ta det steget. Det är ett stort steg att ta en paus från sin karriär. Man måste förmedla att det är okej, säger Madeleine Lidman.
SVT håller just nu på med en stor granskning av förskolebaracker- hur ser miljön ut på dina barns förskola? Hör av dig till oss på mejladress: marja.grill@svt.se
Så fungerar vårdnadsbidraget
- Vårdnadsbidraget ger dig som är förälder möjlighet att vara hemma med barn som fyllt 1 men ännu inte 3 år.
- För att få vårdnadsbidrag får ditt barn inte ha en plats i offentligt finansierad förskoleverksamhet. Det innebär att vårdnadsbidraget inte kan kombineras med plats på förskola eller familjedaghem.
- För att få vårdnadsbidrag måste du har tagit ut föräldrapenning för sammanlagt 250 hela dagar.
- Vårdnadsbidraget ligger på 3.000 kronor och du ansöker om det hos din kommun.
- Under år 2011 hade 8.568 barn (2,5 procent) vårdnadsbidrag i landet, av totalt 343.971 barn, enligt Statistiska centralbyrån.
Källa: Försäkringskassan