Torbjörn Jacobsson, pionjär inom text-tv. Foto: Martina Nord/SVT

Hyllad 40-åring lever tynande tillvaro

Uppdaterad
Publicerad

I dag fyller text-tv 40 år. Tjänsten är fortfarande omåttligt populär – men har bantats hårt av SVT de senaste åren.

Dåvarande statsminister Göran Persson, fotbollsstjärnan Tomas Brolin och krönikören Johan Croneman – många har genom åren uttryckt sin kärlek och beundran för SVT:s text-tv.

Men de senaste åren har varit tuffa för SVT:s text-tv. 2009 drogs personalen som arbetade på natten in och ersattes – men bara till en viss del – av korta texter från nyhetsbyrån TT.

Då försvann också flera tjänster från redaktionen.

2014 försvann ytterligare en fjärdedel av bemanningen och i dag sitter reportern på text-tv ensam och uppdaterar nyhetssidorna större delen av arbetstiden.

”Märks på kvaliteten på utbudet”

Torbjörn Jacobsson, som arbetat med text-tv sedan 1980 och även är fackligt arbetsplatsombud, är kritisk till nedskärningarna.

– Tyvärr har det inneburit en påfrestning både för oss som arbetar här och det märks även på kvaliteten på utbudet. När man ensam ska hålla reda på nyhetsflödet och göra allting själv är det lättare att någonting blir fel och det tar längre tid att göra saker. Så visst märks det på kvaliteten, särskilt de senaste nedskärningarna.

Text-tv – ständigt lite utanför

Text-tv har alltid varit ”något av en gökunge” på SVT, menar Torbjörn Jacobsson. På 80-talet tog en chef för SVT det drastiska beslutet att stänga redaktionen under någon vecka i protest mot att han inte fick tillsätta tjänster. I början av 2000-talet drog man in de då omåttligt populära sidorna ”blandat” med bland annat hälsningar, gratulationer och lättare sidor.

– Motiveringen då var att en nyhetsredaktion inte ska syssla med sådant. Men i så fall får väl någon annan på SVT sköta det, säger Torbjörn Jacobsson.

Satsar istället på nyhetswebben

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för SVT Nyheter, menar att man skurit ner på personal på text-tv för att kunna satsa mer ”online” på SVT:s nyhetswebb.

– Vi är mitt inne i en förändring som innebär att vi förflyttar personal från broadcast och en tjänst från text-tv till online, eftersom nyhetswebben exploderar för oss just nu. Det är en prioritering och en svår avvägning, men en korrekt avvägning när man ser hur utvecklingen är, säger han.

Anser du inte att text-tv har påverkats negativt av detta?

– Jag är övertygad om att det finns de som säger att det har gjort det, och att det finns de som säger att även broadcast drabbas. Min utgångspunkt är att vi ska kunna leverera ett bra innehåll på både text-tv och broadcast även om vi flyttar resurser till online. Helheten blir bättre.

Hoppas på enklare teknik

Han hoppas att man så småningom ska kunna hitta mer integrerade lösningar så att de totala resurserna som finns på online-redaktionen även kan användas till text-tv.

– I dag är tyvärr tekniken alldeles för klumpig för att man ska kunna göra det, säger Ulf Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.