Rånförsöket i Södertälje – läsarbild Foto: Läsarbild

Inget brott när polis sköt ihjäl rånare

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om vållande till annans död i samband med att polisen sköt en rånare i Södertälje läggs ner.

ingen av de tre polismän som avlossat sina tjänstevapen i samband med ingripandet begått något uppsåtligt brott. Det skriver vice chefsåklagare Kay Engfeldt vid riksenheten för polismål skriver i sitt beslut.

De har inte heller agerat oaktsamt, oförsvarligt eller felaktigt i något avseende, skriver Engfeldt.

Skottlossning vid Södertäljerån

Han konstaterar också att en polis som skjuter under de förhållanden som rådde vid ingripandet i Södertälje ”kan som regel inte, med någon högre grad av säkerhet, veta exakt var kulan kommer att träffa”.

Var beväpnad med attrapp

Den 26-årige mannen som dödades i samband med rånet sköts i huvudet och vårdades länge på sjukhus med livshotande skador.

I samband med rånet var han beväpnad med vad som såg ut som ett automatvapen, men som visade sig vara en attrapp. En av rånarna riktade sitt vapen mot poliserna som kom springande från polisstationen.

– Polismännen uppfattar då ett akut hot. När vapnet riktas mot dem öppnar de eld, säger Kay Engfeldt till TT.

Avlossade ett femtontal skott

Två rånare som kom ut från gallerian hade även de vapen på sig, varav minst en riktade vapnet mot poliserna. Tre poliser avlossade ett femtontal skott. 

– Allt går väldigt fort. I ögonblicket, utifrån hur hotet framstod då, ryms agerandet inom den rätt som lagen ger polisen.

Rånarna avlossade inga skott mot poliserna.

Sarnecki försvarar polisen

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki har tidigare stöttat polisens agerande.

– Här är det en situation där polisen har all anledning att tro att det är ett riktigt vapen som riktas mot dem. Då har de, så vitt jag förstår, all anledning att öppna eld, sade Sarnecki till SVT Nyheter.

”Kunde ha hänt en riktig olycka”

Att polisen valde att öppna eld mitt i centrala Södertälje har också kritiserats.

– Det var massor av oskyldiga människor runt om som kunde ha blivit träffade. Det kunde ha hänt en riktig olycka, sade Ronnie Qvist, som gömde sig bakom en pelare vid rånet för att inte bli träffad.

Enligt Engfeldt hade polisen rätt att skjuta, både för att avvärja ett grovt brott och i nödvärn.

– Det finns alltid risk för att oskyldiga blir skjutna, men polisen har direkt skrikit åt de som var i närheten att backa undan. De har, så gott de har kunnat, sett till att ingen annan finns i skottlinjen, säger han.

Fakta: Då får polisen skjuta

* Att skjuta mot någon är polisens mest extrema maktmedel och ska bara användas i undantagsfall.

* Laga befogenhet enligt skjutkungörelsen: Ger poliser rätt att, om det är nödvändigt, skjuta för att gripa en misstänkt för allvarliga brott eller omhänderta någon som uppenbarligen är farlig för andra. Den polis som bedömt situationen fel kan dömas – i extremfallet för vållande till annans död.

* Nödvärn enligt brottsbalken: Ger både polis och allmänhet rätt att bruka våld för att freda eget eller andras liv. Våldet ska stå i proportion till det hot man är utsatt för.

* Skott mot person ska, om möjligt, föregås av varningsrop och varningsskott.

* Senast en person sköts ihjäl av polis var för två år sedan, då en 26-årig man i Eskilstuna dödades efter att ha hotat poliser med kniv.

* I snitt skjuts en person per år ihjäl av polisen.

Källa: Polisen. (TT/SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning vid Södertäljerån

Mer i ämnet