Hett läge i förhandlingarna om lärarlöner

Uppdaterad
Publicerad

Det hettar till ordentligt i förhandlingarna om nya lärarlöner. Först nobbade facken ett arbetsgivarförslag och det började talas om medling och konflikt.Sedan dök ett nytt förslag upp.

– Det är för litet och för tunt, sade Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén på torsdagsförmiddagen om det avtalsförslag som de båda lärarfackens styrelser sade nej till.

Men varken hon eller arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting vill kommentera innehållet i budet närmare. Hon bekräftar att ett flerårigt löneavtal, till skillnad från övriga arbetsmarknaden, har diskuterats.

Nytt bud kom

Helt ville Eva-Lis Sirén dock inte slänga in handduken och vid lunchtid kom så ett formellt bud från SKL till lärarfacken, ett bud som innebar vissa förändringar jämfört med det förslag som facken först nobbat, enligt uppgifter till TT.

Det är än så länge oklart vad det nya innehållet innebär, om det finns öppningar för ett nytt avtal eller om lärarna får vänta till efter sommaren innan det kan bli aktuellt med nya löner. Budet ska besvaras senast på morgonen i morgon.

Risk för svekdebatt

Lärarfacken och deras runt 200 000 medlemmar har gått ut hårt i årets avtalsrörelse. Lönerna ska upp med 10 000 kronor i månaden och ett första tydligt steg ska tas i detta avtal, har det hetat från de hårt spända fackbågarna. Ett för klent slutligt avtal lär göra många medlemmar rejält besvikna. Eva-Lis Sirén sa dock tidigare idag att det inte går att utesluta en konflikt i höst. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.