– Kan vi få mer sådan här data och använda den bättre så kommer vi kunna hindra fler från att resa och kriga i exempelvis Syrien eller Ukraina, sa han i kvällens Agenda.
När programledaren Anders Holmberg frågade om det helt enkelt var så att politiker skulle ha koll på vart han flyger, svarade Anders Ygeman:
– Ja, framförallt de som har onda avsikter för att kunna se till att rikta in insatser mot de individerna.
EU-länder ska utbyta mer information
Tidigare i dag träffade han EU:s inrikesministrar i Paris för att diskutera hur länderna kan samarbeta för att minska terrorism. Ett resultat av mötet är att EU-länder ska bli bättre på att utbyta underrättelseinformation.
– Vi är överens om att gå vidare med det som kallas för passagerardata där man kan kartlägga flygmönster för att se till att man inte flyger och krigar i andra länder så att vi kan lättare kan lagföra dem om och när de kommer hem.
Bättre inresekontroll kan också förhindra människor med syfte att utföra terrordåd från att komma in i Schengenområdet. Men det finns inga planer på att ändra svensk lagstiftning för att öka bevakningen på internet, säger han.
Utreder kriminalisering av terrorresor
Just nu pågår en snabbutredning för att se vilka möjligheter som finns för att kriminalisera resor med syfte att delta i krig.
– Det blir olagligt att planera sådana här resor, organisera och rekrytera. Det betyder att betydligt färre kommer att ha möjlighet att lämna Sverige för att delta i terrorkrig i exempelvis Syrien. Det gör det också lättare att lagföra dem när de kommer tillbaka, de som överlever.
Att en sådan lag skulle vara kontraproduktiv eftersom exempelvis föräldrar då på grund av rädsla inte skulle be myndigheter om hjälp tror Anders Ygeman inte på.
– Jag tror att den stora rädslan är att deras son eller dotter ska åka och bli dödad i ett annat land.
Han tycker dock att kritiken som framförts om att inte tillräckligt mycket har gjorts för att förebygga extremism är riktig.
– Det har gjorts för lite förebyggande arbete, det har också gjorts för lite lagstiftande arbete. Det är fortfarande lagligt att resa ner och strida. Det tycker jag är fel.