Foto: SVT

Psykologen: Finns inget som ursäktar våldet

Uppdaterad
Publicerad

”Onödigt övervåld”. Så beskriver psykologen Maria Büler den uppmärksammade videon med en ordningsvakt och en nioårig pojke. – Man funderar på vad ordningsvakterna har fått för utbildning i sådana här situationer, sade Büler i Aktuellt i kväll.

Videon där ordningsvakten ses sitta över en pojke och hålla handen över hans mun och näsa har blivit hett omdebatterad. Och enligt Maria Büler, legitimerad psykolog och expert på hur man hanterar utåtagerande barn, säger att vaktens beteende aldrig kan berättigas.

– Det kan aldrig vara berättigat att använda så mycket våld. Det är en liten nioårig pojke och en fullvuxen man, det finns inget som berättigar så mycket våld som man ser på filmen oavsett vad som har hänt innan. Det finns inget som ursäktar det, säger hon.

Ingripande mot nioåring

– Man blir oerhört ledsen när man ser det som händer. Det är ju en lite pojke som bli väldigt illa åtgången. Man blir ledsen både som människa och professionell.

Hur skulle du beskriva pojkens sätt att agera och reagera på ett psykologiskt perspektiv?

– Han ser väldigt rädd ut. Man ser inte så mycket på filmen men det man ser är en rädd pojke som kämpar för sitt liv.

Många beprövade metoder

Maria Büler säger att det finns många väl utprövade metoder att förhålla sig just vid våldsamt och utåtagerande beteende.

– Man funderar på vad ordningsvakterna har fått för utbildning i sådana här situationer. Det finns vissa grundprinciper som ordningsvakterna behöver känna till utifrån de svåra situationer de ställs inför.

En av grundprinciperna som Maria Büler hänvisar till kallas affektsmitta. Den går ut på att man smittar andra med sin sinnesstämning.

– Är du själv lugn, så skapar du lugn. Är du själv arg, eller uppe i affekt så blir den andra mer ilsken. Då får man en uppåtgående spiral av mera våld.

En annan princip gäller fasthållningar och att det ska bli så lite våld som möjligt.

– Bland annat handlar det om att gå med rörelsemönstret, att inte hålla med spända muskler och att aldrig hålla fast mer än fem sekunder, sedan ska du släppa.

Men skulle de här sakerna verkligen funka för polis och ordningsvakter?

– Absolut, i högsta grad. men det kräver också att man får en gedigen utbildning och det kräver fortbildning, uppföljning, handledning kontinuerligt. Det är inget man lär sig använda en eftermiddag och sedan kan man använda det perfekt.

”Vill gärna se över utbildningen”

I Aktuellt medverkade även Björn Eriksson, ordförande för branschorganisationen Säkerhetsbranschen som organiserar ungefär 170 säkerhetsföretag. Han understryker att det är extremt ovanligt med den här typen av händelser, och att säkerhetsbranschen har färre anmälningar mot sig än till exempel polisen.

Men han är öppen för att se över utbildningen för ordningsvakter.

– Jag vill gärna veta. Är det vår utbildning det är fel på eller är det så att det är tillämpningen som är dålig? Vi skulle gärna vilja se över den här utbildningen. Vi skulle gärna vilja veta hur den ska vara och driva den själv. Där polisen inspekterar vad vi gör och naturligt vis kan ingripa om det begås några fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet