• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Jollerkontroll mot talstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Redan vid tio månaders ålder kan sjukvården upptäcka talstörningar hos barn. Nu vill en professor att barnavårdscentralerna ska göra jollerkontroller.

Genom att kontrollera barns joller redan vid tio månaders ålder kan sjukvården upptäcka talstörningar på ett tidigt stadium. Därför föreslår forskare vid Karolinska Institutet att man ska införa kontroller av tio månader gamla barn som en del av de reguljära kontrollerna på barnavårdcentraler.

– Sköterskan kan fråga föräldrarna om vilka ljud som barnen gör. Om det finns misstankar om att barnets språkutveckling inte kommit igång kan man gå vidare med ytterligare kontroller, säger Anette Lohmander, professor i logopedi vid Karolinska Institutet

Ska kunna forma ljud

Efter att en forskargrupp vid Karolinska Institutet i Solna undersökt hur jollret låter i vissa åldrar har man kunnat dra slutsatsen att barnen ska ha börjat forma vissa ljud redan vid 10 månaders ålder. Det handlar om så kallat stavelsejoller, där barnet börjar forma delar av ord.

– Vi hoppas kunna följa dem som inte har det typiska jollret för att se om det finns möjligheter till insatser som förbättrar språkinlärningen, säger Anette Lohmander.

10.000 barn med talstörning

Runt 10.000 barn mellan tre och fem år har en svårare talstörning och genom att kontrollera barnets joller på barnavårdscentralerna skulle man kunna sätta in rätt insatser i tid.

– I dag görs den första språkkontrollen vid två och ett halvt års ålder. Vi kan inte garantera att en tidigare upptäckt gör insatserna mer effektiva men föräldrar vill ha information om sina barn, säger Anette Lohmander.

Anledningen till språkstörningar hos så små barn kan bland annat vara gomspalt, en neurologisk skada eller hörselnedsättning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.