Nu protesterar ett 40-tal journalister på Skånska Dagbladet, tillsammans med ett 20-tal kollegor på Norra Skåne, mot sin gemensamma högsta tidningsledning, som enligt dem fallit undan för politiska påtryckningar i Hässleholm, som ledde till att en grävande journalist petades, och en nyhetschef slutade i protest.
– Det är ju fruktansvärt allvarligt. En lokaltidning är ju ett grundfundament, en garant, för demokratin i lokalsamhället. Om man börjar rucka på den garanten så är man ute på oerhört farlig is, säger Torbjörn Wester, SJF:s fackordförande på Skånska Dagbladet och Norra Skåne.
Klubbmöte igår
Igår samlades medlemmarna på Skånska Dagbladet på ett klubbmöte.
– Vi kom fram till att vi måste försöka påverka ledamöterna i bolagsstyrelsen, och ställde oss bakom en skrivelse till ledningen där vi skriver att vi är oerhört oroliga för tidningens framtid. För det handlar om pressfriheten, ytterst är hela tidningens existens hotad om man börjar ruckar på det.
Gäller den oron även för Skånska Dagbladets framtid?
– Ja för det är ju samma företag med samma styrelse som Norra Skåne.
”Norra Skånes existens hotad”
Journalisterna på de båda redaktionerna vänder sig emot omplaceringen av Önell, och frågar sig om fler journalister kommer att bli omplacerade.
”Vi skriver till er idag för att vi är oroliga för Norra Skånes framtid. Det vi alla värnar om, älskar och försvarar håller på att rämna. Vi talar om pressfriheten, rätten – eller skyldigheten om man så vill – att berätta som det är, utan filter, utan att makten regisserar. Ytterst är Norra Skånes existens hotad.”
Inga fel i grävjobben
Igår antydde Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson Bernfalk i intervjun med SVT att det fanns brister i rapporteringen som påverkat beslutet att peta Berit Önell. Men något sådant känner inte fackordföranden Torbjörn Wester igen.
– Nej absolut inte. Det är klart att i den mängd granskande reportage som Berit Önell producerat så kan det ju ha funnits någon enstaka mindre felaktighet, detalj eller glidning, men absolut inga sådana fel som skulle motivera att hon måste kliva åt sidan.
Varför antyder redaktionschefen Mimmi Karlsson Bernfalk det då?
– Ja det får du fråga henne om.
Jämför Hässleholm med Eritrea
I brevet till ledningen jämför journalisterna tidningens agerande med det man ser i två av världens mest press-ofria länder.
”Tack och lov är agerandet unikt i ett land som Sverige, där en stark, fri press under lång tid har garanterat demokratin. Däremot är det inte ovanligt att liknande saker sker i länder med en ofri press, såsom Vitryssland eller Eritrea. Jämförelsen med dessa länders situation och det som nu händer i Hässleholm kan tyckas avlägsen, men den ligger närmare till hands än man kan tro.”
Kommunordförande bekräftar möte
Pär Palmgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, bekräftar idag att han pratat om tidningens ”negativa journalistik” på ett möte med Håkan Mattson, ordförande för bolagsstyrelsen för tidningen Norra Skåne.
– Ja vi träffades vid ett tillfälle för någon månad sen, och vi pratade bland annat om tidningen och den uppfattningen som finns bland en del att de skriver negativt.
Framförde du några önskemål om förändningar på tidningen och dess journalistik?
– Nej definitivt inte.
Det finns en uppfattning på Norra Skånes redaktion att man utsatts för politisk påtryckning, har du en kommentar till det?
– Min kommentar till det är att det kommer definitivt inte från mig, och jag känner inte till vem som skulle utöva den, det känns väldigt främmande.
Central fackförhandling
Efter att lokala fackförhandlingar med arbetsgivaren i fallet Berit Önell slutade i oenighet, blir det en central förhandling den 16 maj. Jonas Nordling, ordförande i SJF, vill inte kommentera det enskilda ärendet med hänsyn till den kommande förhandlingen, men är väldigt tydlig med vikten av det journalistiska oberoendet.
– Den redaktionella integriteten är ju själva grunden för vår trovärdighet. I kontraktet med läsare och publik så bygger det ju på att det är vi journalister som står för urvalet och fattar beslut om publiceringar.
”Vi ser brister i medieledningar”
Vad innebär det om det finns tidningsstyrelser som låter sig påverkas av politiska påtryckningar?
– Man måste vara väldigt mån om att värdesätta den redaktionella integriteten, den får man inte tumma på. Det är viktigt att den som har en publicistisk verksamhet förstår att man inte kan gå in och detaljstyra på redaktionell nivå. Vi har förstått att det finns brister i kompetens hos människor som sitter i vissa medieledningar.
Fotnot:
SVT Medier har sökt Håkan Mattson, ordförande för Skånska Dagbladet och Norra Skånes styrelse för en kommentar, men han har inte ringt tillbaka.