• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye på presskonferensen efter hemkomsten Foto: Scanpix

Journalisterna: ”Vi trodde vi skulle dö”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gripandet hölls Martin Schibbye och Johan Persson kvar i öknen i flera dagar. Skadade och rädda tvingades de spela in den bluffilm som SVT tidigare har avslöjat.

–Vi gick med på filmerna för att överleva, sa Martin Schibbye med tårarna nära.

Se hela presskonferensen

Det var en känsloladdad presskonferens där Martin Schibbye och Johan Persson berättade om sina upplevelser i Etiopien. Stämningen var laddad och de två journalisterna hälsades som hjältar med applåder när de kom in i salen, direkt från Arlanda. Salen på ABF-huset där presskonferensen hölls var fullsatt till max.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Känslorna tog överhanden för Martin Schibbye när han berättar om hur de tvingades stanna i öknen för att spela in den fejkade film om gripandet som användes som bevis i rättegången – en film som SVT tidigare har kunnat visa.

-Vi gick med på filmerna för att överleva, säger han och rösten bryts.

Förlorade mycket blod

-Det var action tagning och så sprang de runt där. Vi trodde inte att det var sant. Jag tänkte: Ska de låta oss se de här och sen leva? berättar han om filmen som iscensatte gripandet.

Det var under dagarna i öknen som journalisterna blev rädda på allvar. Johan Persson skadades under gripandet och förlorade mycket blod.

-Det var helt sjukt, jag tänkte att de här personerna är ju inte riktigt kloka. Jag var rädd att jag skulle få blodförgiftning, säger Johan Persson.

Svenskarna försöker förhandla med filmmakarna för att få komma till sjukhus och träffa ambassaden.

-De ville att vi skulle fördöma ONLF men de ville vi inte. Vi gick med på att säga att vi var svenska journalister. Vi var oerhört rädda att de skulle skjuta ihjäl osss, säger Persson.

Skenavrättades

Martin Schibbye berättar också om den skenavrättning han utsattes för. En militär drar ut honom mitt i öknen och ber honom gå framför soldaterna. Han hör hur vapnen osäkras.

-Han säger att han är ”no more mr nice guy” och att nu ska jag dö om jag inte berättar sanningen. Jag har flera gånger tänkt att varför går folk som ska skenavrättas bara så där lugnt framför gevären? Nu förstår jag, man kan inte göra något annat.

Johan Persson får under tiden höra att Martin Schibbye har dödats och hör skotten.

-Vi hållde käft om det här för att kunna komma hem levande, säger han.

Kamp för att berätta

Men journalisterna tänker inte ge upp sin kamp – nu väntar ett fortsatt arbete för att berätta om sina upplevelser i en bok, fortsätta granska och kämpa för yttrandefriheten. När svenskarna lämnade fängelset kastade sig en medfånge fram mot dem, tog emot flera batongslag från vakterna:

-Han sa: Berätta för världen vad som händer här, berättar Martin Schibbye och fortsätter:

-Vi får inte låta journalister bli dömda som terrorister, de får aldrig hända igen, säger Martin Schibbye och höjer rösten.

-Vi har blivit bättre journalister av det här, säger Persson. Vi kommer självklart publicera det här, vi har längtat och drömt om att få fortsätta gräva i de trådarna.

-Vi har varit rädda för att tala, skriva, att leva i ett sådant land har gett begrepp som yttrandefrihet, demokrati och yttrandefrihet en ny innebörd, säger Martin Schibbye till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet