Foto: Scanpix.

Julian Assange får överlämnas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange får överlämnas till Sverige. Det beslutade högsta domstolen i London på förmiddagen. Samtidigt gav domstolen möjlighet för att åter öppna fallet.

Domstolen hänvisar till reglerna för överlämningar av misstänkta brottslingar inom Europa som Storbritannien har anslutit sig till. Med röstsiffrorna 5 mot 2 har domstolen tolkat domstolen så att Assange kan utvisas.

Men Högsta domstolen var alltså oenig i sitt beslut. Oenigheten gällde termen ”juridisk myndighet” som begär en person överlämnad. De två som röstade emot beslutet ansåg att termen innebar att bara en domstol – och inte en svensk åklagare som i detta fall – får begära en person överlämnad.

Fallet Assange

Nu väntas en rättsprocess inledas mot Julian Assange gällande våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Kan överklaga – igen

Ett överlämnande av Assange skulle dock kunna dra ut på tiden. I samband med att Högsta domstolen meddelade sin dom, begärde en av Assanges advokater Dinah Rose, om extra betänketid för att diskutera en punkt i beslutet som försvaret hittills inte kunnat ta ställning till. Domstolen biföll begäran och försvaret har nu fått två veckor på sig, för att fundera om man ska komma in med en begäran om omprövning av domen.

-Det här är mycket ovanligt, och har aldrig hänt sedan domstolen upprättades. Detta betyder att det fortfarande är ett öppet fall, säger rättsexperten Joshua Rozenberg till BBC News.

Begäran innebär i praktiken att Assange inte kommer att överlämnas inom nio dagar, den tid som normalt gäller efter ett beslut. Advokat Claes Borgström, som företräder de två kvinnorna i Sverige är besviken.

-Den påfrestning mina klienter har varit utsatta för är svår att föreställa sig. Det här har tagit en oerhörd lång tid, ett och ett halvt år har den rättsliga hanteringen dröjt, säger han till TT

Aldrig varit med om liknande

När SVT frågar den brittiska åklagarmyndigheten vad som händer om ärendet skulle öppnas igen så har man svårt att svara.

Om Högsta domstolen beslutar att öppna ärendet igen, kan Assange ändå överlämnas till Sverige?

-Det vet vi inte förrän den 13 juni. Vi har inte varit i en liknande situation tidigare, säger Julie Seddon, presschef på den brittiska åklagarmyndigheten Crown prosecution service, till SVT.

När kan ett besked komma?

-Det vet vi inte heller eftersom Assanges advokater kan komma att överklaga Högsta domstolens dom till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Om Europadomstolen väljer att ta upp ärendet kan ett eventuellt överlämnande ytterligare dra ut på tiden, säger Julie Seddon på Crown prosecution service.

Rädd för utlämning till USA

Tidigare har Assange uppgett risken att utlämnas till USA som ett skäl till att han inte ska utlämnas till Sverige eftersom han då ska riskera dödsstraff för att ha avslöjat amerikanska diplomatiska hemligheter. Läs bakgrunden till fallet här.

-Jag kan inte uttala om hur han ser på ett eventuellt utlämnande till USA. Det är bara Julian Assange kan uttala sig om. Vi väntar först och främst på den brittiska domstolens beslut om huruvida han utlämnas till Sverige, säger Thomas Olsson.

Svensk polis i beredskap för cyberattacker

Svensk polis är i särskild beredskap inför beslutet i brittiska högsta domstolen i dag.

-Vi har särskild uppmärksamhet på samhällskritiska system i dag, säger Anders Ahlqvist, chef för IT-brottssektionen vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Assange har tung status i nätaktivistkretsar. Händelser som retar upp nätaktivister och hackare har tidigare haft en tendens att utlösa cyberattacker mot regeringar och myndigheter i flera länder.

Ahlqvist säger att polisen ”följer underrättelseflödet”, både i form av egen inhämtning och genom internationellt samarbete.

Stödmanifestationer för Assange väntas också på flera håll i dag, bland annat i Toronto och San Francisco.

Hotar Sveriges regering

På sociala nätverk flödade ett hotfullt meddelande som påstods ha Anonymous som avsändare: ”Anonymous: To government of Sweden – we will crush you totally if Julian Assange is extradicted. Final Warning, you will be doomed. promise.”

Stödmanifestationer

Fallet kring Julian Assange har kantats av flera turer. Det började med att han häktades i sin frånvaro misstänkt för bland annat våldtäkt under ett besök i Sverige 2010.

Assange har tung status i nätaktivistkretsar. Händelser som retar upp nätaktivister och hackare har tidigare haft en tendens att utlösa cyberattacker mot regeringar och myndigheter i flera länder.

Svensk polis är i särskild beredskap inför beslutet i brittiska högsta domstolen i dag.

-Vi har särskild uppmärksamhet på samhällskritiska system i dag, sade tidigare idag Anders Ahlqvist, chef för IT-brottssektionen vid Rikskriminalpolisen.

Stödmanifestationer för Assange väntas också på flera håll i dag, bland annat i Toronto och San Francisco.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet