Foto: Scanpix

Kända kvinnor hånas i hemlig polisgrupp

Uppdaterad
Publicerad

I en sluten grupp på Facebook går svenska poliser till attack mot sina kritiker. Tv-profilen Elisabet Höglund hånas för sitt utseende och kallas ”dement” och ”häxa”. Den före detta länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad kallas för ”polisens motsvarighet till Linda Rosing”, uppger Expressen.

Den interna och slutna Facebook-gruppen UMF ska enligt Expressen ha startats i februari 2012, på initiativ av åtta poliser. Gruppens namn står för ”underbetalda, missnöjda och förbannade” och omfattar drygt 5.000 poliser, vilket utgör nästan en fjärdedel av Sveriges poliskår.

I gruppen går man till hårda angrepp mot en rad kritiker som uttalat sig negativt om polisens arbete, och för att bli medlem krävs att man blir godkänd av andra medlemmar.

Polisens hemliga Facebookgrupp

Hånas för sitt utseende

Bland annat hånas TV-profilen Elisabet Höglund för sitt utseende, efter att hon i juli kritiserat polisen för dödsskjutningen i Varberg, då polis sköt ihjäl en knivbeväpnad man som knivskurit tre personer varav en kvinna avled.

”Mumie i clownperuk som inte behöver ringa 112 för min skull”, skriver en. En annan kallar Högberg för ”häxa”  och en tredje skriver: ”Lika snygg som intelligent”.

Även Carin Götblad, före detta länspolismästare i Stockholm, kritiseras ofta för hennes vilja att synas. Bland inlägg från 2012 liknar man henne vid en dokusåpadeltagare:

”Carin Götblad måste väl kunna anses som polisens motsvarighet till Linda Rosing...Vad som helst för att synas för egen vinning”.

Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell och föfattaren Johanna Langhorst blir kallade för ”Skit som luktar illa”, när de kritiserar polisen efter dödsskjutningen i Husby. Johanna Langhorst pekar i sin bok ”Förortshat” på strukturell rasism som förklaring till att förortsbilden präglas av kriminalitet.

GW Persson får kritik

Förutom attackerna på olika kvinnor får även kriminologerna och brottsforskarna Jerzy Sarnecki och Leif GW Persson hård kritik och utsätts för hån. Om GW Persson skriver man: ”Han är slut i precis hela huvudet”.

Det är dock inte alla som stämmer in i den otrevliga kören. Bland inläggen syns också enskilda poliser som reagerar starkt mot språkbruket och attityderna.

Enligt Expressen skriver en person i somras: ”Jag jobbar sedan tre år med media och information och inser att vårt skrå skall representera allmänheten i många avseenden. Detta forum gav mig en mindre angenäm insyn i hur vi poliser framställer oss själva så jag ställer mig frågande till om vi ska fortsätta trigga varandra i en spiral som bara pekar nedåt?”.

”Blir mörkrädd”

En polisman skriver: ”Måste säga att jag blir mörkrädd när jag ser vad vissa skriver. Förstår den eller de inte alls att allt vi skriver är en knapptryckning från att bli offentligt?”.

Men kritikerna får mothugg:

”Enligt mig har alla på UMF rätt å skriva precis vad som helst, men sen kanske inte alla gillar eller accepterar allas åsikter men är vi rädda för att det vi skriver kommer ut till media å allmänhet kan vi lika gärna lägga ner gruppen”.

Vid Rikspolisstyrelsen har man precis tagit del av nyheten, men menar att det ser ut som ett privat initiativ, som inte är sanktionerat av Rikspolisstyrelsen.

– Vi kan konstatera att detta inte har med polisen att göra på det officiella planet, utan ser ut som ett privat initiativ. Det är inget som sker inom ramen för Rikspolisstyrelsen, säger Stephan Ray vid rikspolisstyrelsens presstjänst till SVT Nyheter.

”Spårade ur ganska snabbt”

SVT Nyheter har talat med en polisman som är med i gruppen. Han gick med i Facebook-gruppen tidigt och menar att det då var ett diskussionsforum som ägnade sig åt fackliga frågor.

– Men det spårade ur ganska snabbt och blev okonstruktivt gnäll av samma typ om och om igen, säger polismannen till SVT Nyheter.

Han upplevde inte att det var så grova påhopp under den tiden han var aktiv i gruppen. Men han säger att han snabbt inte orkade vara delaktig i gruppen och stängde av uppdateringarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens hemliga Facebookgrupp

Mer i ämnet