Moderaternas partisekreterare Kent Persson Foto: Scanpix

”Välfärdsinspektion” sågas nu av Kristdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partisekreterare Kent Persson förklarar utspelet om en ny tillsynsmyndighet för äldreomsorgen. KD avvisar förslaget: ”Inte bra”.

-Vår moderata arbetsgrupp har tittat närmare på hur man ska förstärka tillsynen för just äldreomsorgen. Vi har föreslagit en egen tillsynsmyndighet, en välfärdsinspektion. Precis på samma sätt som vi i dag har en skolinspektion, säger Persson till SVT.

Myndighet redan i startgroparna

Kent Persson målade i en intervju med Rapport upp visionen av en välfärdsinspektion med tydligt mandat att utfärda föreskrifter, varningar och även makt att stänga ner icke-fungerande verksamheter. Persson menade att vanvård och missförhållanden har fått pågå för länge.

Problemet är att en sådan myndighet redan ligger i startgroparna. För ett par veckor sedan utlyste regeringen tjänsten som generaldirektör för den kommande myndigheten, än så länge kallad inspektionsmyndigheten för vård och omsorg.

Varför lägger Moderaterna ett sådant förslag när Kristdemokraterna menar att detta redan ingår i den nya myndigheten?

-I grund och botten är vi överens. Det finns ingen spricka i alliansen.

Minst 13 personer hade sökt tjänsten tjänsten som generaldirektör för den kommande myndigheten när ansökningstiden gick ut i torsdags, enligt socialminister Göran Hägglunds pressekreterare Johan Ingerö.

-Jag tror att det är jätteviktigt att vi utvecklar tillsynen av vården och omsorgen. Därför har regeringen skickat ut ett sådant förslag på remiss, säger KD:s partiledare Göran Hägglund till SVT.

”Det vore inte bra”

Men även om partisekreterare Kent Persson säger att det inte är någon ”spricka i alliansen” så har M och KD skilda uppfattningar vad gäller förslaget från den moderata arbetsgruppen.

-Regeringen går fram med att flytta över Socialstyrelsens tillsyn. Stort, brett och många områden. Vi har en arbetsgrupp som vill ta ett steg längre, att ha en egen inspektion för äldrefrågorna, säger Kent Persson (M).

Tycker du, i likhet med Moderaterna, att det behövs ytterligare en myndighet för tillsynen av äldrevården?

-Nej, det tycker jag inte. Jag tror att det skulle leda till dels en oklarhet om vem som tillsynar, dels att resurserna splittras på ett olyckligt sätt. Det vore inte bra, avslutar Göran Hägglund (KD).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.