En fjärdedel av alla unga mellan 15 och 24 år är inte fullt aktiva i jobb eller utbildning. Det visar en kartläggning som Svenskt Näringsliv gjort.
Bland dem som är fullt aktiva finns stora brister i kopplingen mellan utbildning och arbetsliv. Av dem som har arbete får en tredjedel inte användning för sin kompetens.
Det skriver Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Därför bör debatten om ungdomsarbetslöshet, enligt Fölster, inte bara handla om jobb för unga, utan om hur de bäst skaffar sig användbar erfarenhet för framtiden,
Den redan allvarliga kompetensbristen på svensk arbetsmarknad kommer att förvärras ytterligare eftersom en stor andel unga inte ägnar sin tid åt att bygga sådan arbetslivserfarenhet, hävdar Fölster.
Detta kommer att skapa stora luckor i utbudet av erfaren arbetskraft om tio till femton år.
Kartläggningen visar att 320.000 ungdomar, eller 26 procent av alla i åldern 15-24, inte är fullt ut aktiva i jobb eller utbildning.
Av dessa är en fjärdedel arbetslösa som inte studerar. En fjärdedel vill arbeta, men räknas inte som arbetslösa eftersom de inte söker arbete.
I debattartikeln framhåller Stefan Fölster att de länder, som har lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige, också har lägre ingångslöner, utbildningar med bättre koppling till arbetslivet, flexiblare anställningsskydd och bättre arbetsförmedlingar.