Nu varnar forskare för att partiklarna kan ha större effekt i haven än man tidigare trott.
– Det blir ganska mycket partiklar, om man tänker på att det bor 85 miljoner människor i Östersjöns avrinningsområde. Om alla de tvättar något fleeceplagg blir det stora mängder som hamnar i havet, säger Jan-Erik Bruun, forskare och marinbiolog på Finlands miljöcentral.
Eftersom partiklarna är för små för att kunna fångas upp i reningsverken går de rakt ut i havet via avloppen. Väl i vattnet blir de mat för djurplankton, som inte kan skilja partiklarna från deras naturliga föda, växtplankton.
– I de pilotstudier som vi gjorde i Finska viken i augusti kunde vi se att plastpartiklar hamnar i märkbara antal i tarmkanalerna hos djurplankton.
Plasten kan på sikt försämra djurens livskraft och fortplantningsförmåga, men vilka effekter de kan få längre upp i näringskedjan är inte klarlagt. Enligt Jan-Erik Bruun är det först de senaste två-tre åren som forskarna börjat intressera sig för den möjliga betydelsen av plastpartiklar i havet.
– Än så länge är situationen inte alarmerande, men om inom ett tiotal år kan inverkan på näringskedjan bli mycket större.
Fakta: Plastpartiklar
* Mikroplaster är mycket små partiklar (0,002-0,2 millimeter) och de passerar därför reningsverken utan att fastna.
* Mikroplasterna används ofta som slipmedel i kosmetika, tandkrämer, rengöringsmedel och målarfärgsprodukter.
* Även från plastbaserade textilier och kläder av fleece kan orsaka stora utsläpp av plastpartiklar. När ett fleeceplagg tvättas kan 1 900 små plastpartiklar följa med sköljvattnet ut i avloppet, enligt en studie från forskare vid University College i Dublin.
* Om djurplankton förväxlar mikroplast med växtplankton kan det hota deras överlevnad, har havsforskare vid Scripps Institution of Oceanography slagit fast i en studie.
(TT)