”Klubbarna tar inte problemet på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Klubbarna nonchalerar problematiken med huliganvåldet. Det anser Ola Österling vid Stockholmspolisen. – Rent nonsens, svarar Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll.

Gårdagens match mellan Hammarby och Gais på Tele 2-arena urartade i bråk och stenkastning. Nu frågar sig många varför man inte kan få stopp på huliganvåldet.

Ola Österling vid Stockholmspolisen anser att klubbarna inte tar sitt ansvar för våldet och att det är därför händelsen upprepar sig.

– Grunden är att klubbarna, framförallt i Stockholmregionen som har risksupportrar i sina supporterskaror under flera år har bortsett från den här problematiken. Att inte ta i problematiken ser vi ju med all önskvärd tydlighet vad det renderar i.

”Rent nonsens”

Men att klubbarna inte tar problematiken på allvar håller inte Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll, med om.

– Det är rent nonsens och det vet polisen om. Klubbarna har arbetat i flera år för att förbättra situationen. Det är riktigt att för flera år sedan så kanske man nonchalerade problemet men det har man inte gjort de senaste åren. De lägger ner stora resurser, både ekonomiska och personella, på att rätta till problemet.

Lars-Christer Olsson menar att gårdagens händelse var ett undantag.

– Vi har haft väldigt få sådana här händelser de senaste åren och statistiken visar tydligt att det går ner.

Men enligt Ola Österling handlar det inte om något undantag.

– Faktan talar sitt tydliga språk. Förra året hade vi 16 våldsamma upplopp i Stockholm city med omnejd, i år har vi haft tio stora boxningsmatcher med risksupportrar inblandade. När vi konfronterar klubbarna så säger de att fajter utanför arenaområdet är inte deras problem, men det är där som risksupportrarna bygger upp sitt våldskapital och det var det vi fick se resultatet av i går.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.