Allan Widman, FP. Foto: SVT/TT

FP: Krigsplacera värnpliktiga för att lösa personalbristen

Uppdaterad
Publicerad

FP vill ha snabb reaktion från regeringen och mer pengar till försvaret efter kritiken mot dålig insatsförmåga.

Efter Riksrevisionens kritik av försvarets insatsmöljigheter reagerar politikerna. Rapporten pekar bland annat på att Försvaret inte har personal nog att hålla kapaciteten uppe på insatsorganisationen.

– Det här är ingen överraskning. Det militära försvar vi skulle ha haft i slutet av nästa år är bara till hälften bemannat, säger Allan Widman, folkpartistisk ledamot i riksdagens försvarsutskott.

– Vi måste agera och vi måste agera snabbt. Att stå utan ett militärt försvar i de här tiderna är inget alternativ.

”Ett antal miljarder”

Allan Widman vill ha mera pengar till försvaret. Han kan inte säga exakt hur mycket och hänvisar till den sittande försvarsberedningen.

Han säger dock att det handlar om ett ”antal miljarder i årliga förstärkningar”.

– Vi måste få en kapacitet och en förmåga som motsvarar de krav som nu ställs, säger Allan Widman.

– Regeringen måste fundera på om finansieringen är den rätta. Min bedömning är att de resurser, som försvarsmakten nu har, inte kommer att räcka – vare sig de kommande åren eller på längre sikt, säger Widman till SVT.

Vill fylla luckor med värnpliktiga

På kort sikt kan Allan Widman tänka sig att krigsplacera värnpliktiga för att fylla de luckor som enligt Riksrevisionen finns i bemanningen.

Enligt Allan Widman handlar det inte om att delvis återinföra värnplikten.

– Det handlar inte om att utbilda soldater. Det handlar om att bemanna försvaret till 2014. Då gör vi det med personal som vi redan har utbildat, säger han.

KD: Ta bort utlandskravet

Även Kristdemokraterna ser allvarligt på läget i försvaret.

– Vi måste se till att vi har mannar och material och att vi har övningar, säger Mikael Oscarsson, Kristdemokraternas ledamot i försvarsutskottet.

– Vi borde överväga att införa premier så att vi får personalen att stanna kvar. Vi borde också överväga att ta bort kravet på utlandstjänstgöring för våra deltidssoldater. Det skulle framför allt frigöra övningsmöjligheter, säger han.

Mikael Oscarsson hänvisar till att Ryssland rustar upp och på senare tid genomfört militära övningar i Sveriges närhet.

– Vi måste se till att försvaret fungerar. Riksrevisionens rapport är en väckarklocka, säger han.

Mer pengar

Liksom Folkpartiets Allan Widman säger kristdemokraten Mikael Oscarsson att det kan bli nödvändigt att öka anslagen till försvaret.

– Det är ingen tillfällighet att Göran Hägglund tog upp frågan i Almedalen i somras. Förmodligen är det så att vi behöver höja anslagen, säger Mikael Oscarsson.

– Vi behöver se till att Försvarsmakten kommer på fötter.

S stämmer in i kritiken

Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist tycker att Riksrevisionens rapport bekräftar den kritik S har haft mot hur förvarsreformen genomförts. Han påpekar att S var emot att göra om värnpliktsförsvaret till ett yrkesförsvar 2009 och varnade då för ekonomiska problem, problem med rekrytering och avhopp.

– Regeringen har tagit för lätt på situationen. Man har skönmålat situationen och gjort saker för enkelt för sig, säger han till TT.

Hultqvist tycker inte att Riksrevisionens slutsatser är särskilt förvånande när det gäller att försvaret inte klarar av kravet att kunna ha 2.000 man i insatser samtidigt. Han påpekar att Sverige aldrig nått upp till den nivån hittills.

– Det kan väl finnas anledning för försvarsberedningen att se över om det där överhuvudtaget är realistiskt eller om det bör revideras, säger Hultqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.