Foto: SVT

Kriminalisera tvångs- och barnäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Det är olagligt att tvinga någon att gifta sig mot sin vilja. Det står redan i svensk lag, och kallas olaga tvång. Men det räcker inte, tycker regeringens utredare justitierådet Göran Lambertz, som i dag lade fram sitt betänkande om stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap.

–Vi uppskattar att omkring 300 personer lever med en akut risk att bli bortgifta mot sin vilja, säger Göran Lambertz.

Lagen bör enligt utredaren gälla den som har stark anknytning till Sverige, även om själva ceremonin sköttes i land där lagen inte förbjuder till exempel barnäktenskap.

I dag kan tvångsgifte ge fängelse i uppemot fyra år.

–Vi föreslår att vi ska kriminalisera både tvångs- och barnäktenskap. Vi ska också inkludera det vi kallar informella äktenskap, alltså sådana som inte är giltiga äktenskap men som ändå fungerar som förbindelser som är som äktenskap. Det kan till exempel handla om vissa personer från muslimska länder som gifter sig i moskén och blir därmed att betrakta som ett gift par, även om de inte är det enligt svensk lag.

Många för ju ut sina flickor ur landet och så ingås äktenskapet utanför Sveriges gränser. Kommer man åt det?

–Vi vill komma åt det genom att ta in även de fallen under kriminalisering, så att om man har en tillräcklig anknytning till Sverige genom hemvist eller medborgarskap så ska det vara straffbart att göra det även utomlands.

Det här är ju en hederssak för många, väger inte det tyngre, spelar det någon roll om du säger att det är straffbart?

–Det är svårt att veta. Det kan bli en långsam process mot att acceptera att det inte alls är tillåtet och att man till slut upphör med det.

En ny lag kan fungera som skydd både för ungdomar och för anhöriga som utsätts för påtryckningar från det gamla hemlandet, anser integrationsminister Nyamko Sabuni (FP).

–Svensk lag måste gälla för alla i Sverige, säger hon.

Fakta: Utredningsförslaget

  • Enligt en studie från Ungdomsstyrelsen upplevde sig ungefär 70.000 unga människor ha begränsningar i förhållande till äktenskap eller av familjen uppställda vilkor för val av partner.
  • Enligt samma studie kände sig 8500 unga oroliga över att inte själva få välja vem de ska få gifta sig med.
  • Ungdomsstyrelsen beräknade att frivilligorganisationer och myndigheter hade kännedom om cirka 300 personer som var utsatta för eller riskerade att utsättas för äktenskap mot den egna viljan under 2008.
  • Minst 16 personer hölls under 2011 kvar i utlandet för att bli bortgifta mot sin vilja.
  • I december 2011 fanns tretton personer i Sverige i åldrarna 15-17 år som var registrerade som gifta.
  • Det fanns därutöver ett okänt antal barn här som inte var registrerade som gifta, men som var lagligt gifta i något annat land eller hade ingått ett infromellt äktenskap.
  • Under ett år hade Migrationsverket 11 fall av barnäktenskap och 8 fall av misstänkta tvångsäktenskap i ärenden om uppehållstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.