Foto: SVT

Kris bland grisbönder – klarar inte konkurrensen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som vi äter mer kött än någonsin så får rader av svenska grisbönder nu besked om att slakterierna inte längre tar emot deras grisar. Enligt LRF har uppemot 50 gårdar tappat sina kontrakt. Resultatet kan i många fall bli nedläggning.

Lars Ånöstam i uppländska Östhammar fick först ett samtal från Scan, om att det skulle komma ett brev med en uppsägning. Sedan kom brevet, och beskedet.

– De tackade för den tid som varit. Och tyvärr skulle det inte bli några nya kontrakt.

Lars och kollegan Ola Johansson letar nu efter andra slakterier som vill ta emot deras grisar. Men på många håll är det fullt; de är inte ensamma om att stå utan kontrakt.

– Inom 14 dagar måste jag fatta beslutet, berättar Ola Johansson.

Inom två veckor ska du bestämma om du ska lägga ned ditt jordbruk?

– Ja, så är det.

Hur länge har du hållit på?

– 35 år.

Många avbrott

Den svenska grismarknaden beskrivs just nu som mycket turbulent. Scan uppger att man brutit samarbetet med ett 20-tal gårdar. Tillsammans med neddragningar hos ett annat slakteri gör det att totalt uppemot 50 grisgårdar i Sverige nu kan stå utan kontrakt enligt LRF.

Ordföranden Helena Jonsson är kritisk till på vilket sätt slakterierna genomför förändringen.

– Vi hade hellre sett att man behållit produktionen och tittat på hur vi kan marknadsföra svensk gris bättre.

Då säger företagen att de kan inte köpa in grisar som de inte kan sälja?

– Nej, och då borde de lägga mer kraft på försäljning.

Bristande efterfrågan

Slakterijätten Scan, som numera är ett dotterbolag till finlänska koncernen HKScan, förklarar sitt agerande med just bristande efterfrågan.

– Vi ser över vår totala inköpsvolym och måste minska den en del. Vi köper i dag grisar vi inte har avsättning för.

Han menar att minskningen är tillfällig. Den motsvarar ungefär fem procent av bolagets grisleverantörer och ska inte ses som att Scan skulle vara på väg att släppa den svenska grisen.

– Scan har ett svensklöfte, det är viktigt för oss med svensk primärproduktion.

Vad säger du till den som tycker det är svårt att tro på det just nu?

– Jag kan förstå den logiken.

Den svenska förbrukningen av fläskkött ökade i fjol men ökningen består av importerat kött. Nyligen kunde SVT visa att färre än var femte fläskkotlett som köps in av kommuner och landsting kommer från Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.