Dagens KU-utfrågning genomförs på grund av sekretessen i två delar. En öppen samt en bakom stängda dörrar.
– Ett inte helt enkelt upplägg. Det kräver att vi både i frågor och svar har koll på vad vi kan säga, sade KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) när han inledde förhören.
Sten Tolgfors började med att samanfatta turerna kring affären.
Han vidhöll vad han tidigare sagt om att varken han eller regeringen visste om att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i hemlighet bildat ett bulvanföretag (SSTI) för att dölja myndighetens inblandning i bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien.
Tolgfors upprepade alltså vad han sade veckorna innan han avgick, att försvarsdepartementet fick kännedom om SSTI först när FOI:s generaldirektör meddelade det i samband med att bolaget avslutades.
– Regeringen togs på sängen av FOI:s samarbete, sade Tolgfors.
– En regering kan inte aktivt misstro sina egna myndigheter.
Peter Eriksson frågade också Tolgfors om lösningen med att låta FOI vara konsult var ett sätt att kringgå svensk lagstiftning. ”Nej”, svarade den före detta försvarsministern.
Sten Tolgfors menade också att ett stort problem men hela affären har varit att så mycket ligger under sekretess. Den öppna delen av utfrågningen tog ungefär en och en halv timme.
SSTI i centrum
KU:s ordförande Peter Eriksson påminner om att FOI skickade en hemställan till försvarsdepartementet i mars 2009 och att bolaget SSTI nämns i den.
– Har Sten Tolgfors läst hemställan från FOI där SSTI nämns.
– Nu har jag läst den, svarade Tolgfors.
Peter Eriksson upprepade frågan tre gånger utan att få något klart och tydligt svar.
– Vi talar om något som hände för fem år sedan. Tror att det är vanskligt att säga vad man läst då. Det viktiga är att regeringen hanterade frågan korrekt, sade Tolgfors.
– Sten Tolgfors håller kvar vid sin ursprungliga berättelse, säger SVT:s inrikepolitiska kommentator Margit Silberstein efter förhöret.
– Det var många hänvisningar till hemligstämplade dokument. Så därför fick vi inte veta mer nu.
Margit Silberstein säger också att det inte kom fram några nyheter under den öppna delen av dagens KU-förhör.
Planer på vapenfabrik
Det var Sveriges Radio som i början av mars 2012 avslöjade att det fanns långtgående planer på att den svenska myndigheten FOI, i hemlighet skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik.
Projektet startade redan 2007 och kallas internt på FOI och regeringskansliet för Simoom.
Bland annat bildade FOI i hemlighet ett bulvanföretag (SSTI) för att dölja myndighetens inblandning.
Försvarsminister Sten Tolgfors tillbakavisade snabbt flera av Ekots uppgifter.
– I sak är väldigt mycket av de uppgifter som förekommer felaktiga, sa försvarminister Sten Tolgfors då till SVT:s Aktuellt.
Ett uttalande som visade sig vara ödesdigert.
Tolgfors, som varit försvarsminister sedan 2007, lämnade på egen begäran sin post den 29 mars 2012.
Läs mer om Saudiaffären på Ekots specialsida om avslöjandet.
Nyckledatum i Saudiaffären
• 6 mars – Ekoredaktionen avslöjar FOI:s planer på stöd till bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien. För att göra affären mindre politiskt känslig bildar FOI 2009 bulvanbolaget SSTI. Vd blev en högt uppsatt FOI-anställd. Generaldirektör Jan-Olof Lind förnekar kännedom om SSTI, trots att han i brev till försvarsdepartementet anhållit om tillstånd för FOI att agera konsult åt SSTI.
• 7 mars – Lind intervjuas i Aktuellt och uppger att det var han själv som stoppade upplägget med SSTI 2010.
• 9 mars – Försvarsminister Sten Tolgfors skyller FOI för att ”strulat till” relationerna med Saudiarabien genom att lova dem mer än vad FOI kan hålla. FOI får i uppdrag av Tolgfors att reda ut hur SSTI bildades.
• 15 mars – Konstitutionsutskottet beslutar inleda granskning.
• 20 mars – FOI anmäler misstanke om brott mot offentlighets- och sekretesslagen till justitiekanslern (JK). Myndigheten vill pröva om någon brutit sekretesskraven när Ekot fått dokument som omfattas av utrikessekretess.
• 22 mars – FOI uppger att polisanmälan gjorts efter granskningen av SSTI. Åklagare har beslutat om förundersökning. Ett par medarbetare på FOI omplaceras. Vilken typ av brott som misstänks avslöjas inte.
• 26 mars – JK inleder utredning om sekretessbrott.
• 27 mars – Uppgifter från Ekoredaktionen om att Must finansierat starten av SSTI.
• 28 mars – Försvarsdepartementet dementerar uppgifter om att det försökt skydda Sten Tolgfors genom att undvika att diarieföra dokument om affären.
• 29 mars – Tolgfors avgår.