Kungen smädades på falska enkronor i juni månad. I stället för ”Sveriges konung” stod det ”Vår horkarl till kung” på enkronan. Foto: Scanpix

Kungen smädad på falsk enkrona

Uppdaterad
Publicerad

Den blanka enkronan i börsen såg alldeles vanlig ut. Men när Karin Mattsson i Piteå granskade den närmare såg hon skillnaden.

I stället för ”Sveriges konung” stod det ”Vår horkarl till kung” på enkronan.

-Den första reaktionen var att jag trodde att jag såg fel, säger hon till Piteå-Tidningen.

Falsk enkrona smädar kungen

På Riksbanken konstaterar man att det ser ut som ett riktigt mynt – så när som på textraden.

-Det är väldigt bra gjort, säger Mårten Gomer, teknisk expert.

Ian Wiséhn, museidirektör på Kungliga Myntkabinettet, säger att det är mycket ovanligt med myntförfalskningar av den här typen och menar att det är svårt att genomföra.

-Man får vara bra förslagen, säger han till TT.

Tidsödande process

Wiséhn misstänker att det är en tidsödande och komplicerad process att få myntet att se så bra ut att det lurar någon.

-Jag skulle tro att man gör en gjutform som ristar in ett negativ av myntet i. Och det är inte lätt gjort.

Att förfalskningen är av en enkrona förvånar honom särskilt. Tidigare förfalskningar har främst varit av tiokronor.

En serie av de förfalskade tiokronorna framställdes som ett konstverk av konstnären Pär Lindblom. Men Lindbloms tior har däremot inte så mycket i gemensamt med den nu förfalskade enkronan, menar Wiséhn.

-Han gjorde det som en konstnärlig grej utan att förvränga kungen eller liknande. Dessutom tillverkade han dem helt i guld.

Ren slump

Karin Mattsson, 72 år, från Piteå som fann myntet blev överraskad. Hon har ingen aning om var det kommer från.

-Det var en ren slump att jag hittade det. Jag hällde ut mynten för att se hur många det var och då såg jag det här som blänkte lite extra, säger hon till TT.

Myntet förblir också hos Karin Mattsson, som har bestämt sig för att spara det.

-Jag har det i en liten låda. Jag tycker det är en kul grej som jag kan visa upp, säger hon.

Polisen har visat sitt intresse för att se myntet så att en polisanmälan kan göras, men Karin Matsson är inte särskilt intresserad av att åka iväg till polishuset för att göra en anmälan om fyndet.

-De får väl komma hit och titta om de vill se det.

Ytterligare mynt hittat

Ytterligare ett falskt mynt med samma text hittades i Stockholmsomårdet av Ann-Marie, 66, som inte vill framträda med sitt fullständiga namn i Expressen.

-Först tänkte jag att jag hade sett fel. Men det måste ju vara en förfalskning. Fast den ser nästan ut precis som en vanlig enkrona. Kanske att den är aningen lättare, men porträttet är väldigt likt och det står 2012 på den, säger hon till tidningen.

Ann-Marie misstänker att hon fick myntet då hon köpte mineralvatten i Kungsträdgården på nationaldagen.

Förfalskade mynt

* Det är i dag ovanligt med förfalskningar av mynt. Tidigare är det främst tiokronor som har förfalskats.

* Ett känt exempel på förfalskade tiokronor är de så kallade rysstiorna – tiokronor som tillverkades av en falskmyntarliga i Ukraina. Samtliga av mynten var daterade till 1991 fastän de första äkta tiokronorna kom ut först ett år senare. När ligan avslöjades 1994 hittade man 10.000 rysstior i fabriken.

* Konstnären Pär Lindblom ligger bakom ännu en förfalskning, dock i mindre skala. Han gjorde tio kopior av tiokronan i äkta guld och signerade dem. Nio av mynten skickade han ut i omlopp. Ett av dem har sedan dess köpts av Kungliga myntkabinettet för 5.000 kronor.

Källa: Kungliga Myntkabinettet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falsk enkrona smädar kungen

Mer i ämnet