Notan för mat, lokalhyra och garderob för de 250 deltagarna hamnade på 337.600 kronor exklusive moms.
Prästen Annika Borg fick reda på att festen skulle hållas på Facebook och av kolleger, och reagerade på extravagansen och den dåliga tajmingen.
– Först tänkte jag: Man kan väl inte hålla en sådan dyr fest i Gyllene salen under fastetiden, då man ska rikta blicken mot den kristna trons kärna? Att ingen reagerar över hur fel det beslutet är, säger hon.
Havskräfta och chablis
Hon beskriver kalaset i en ledarartikel i Kyrkans Tidning.
”Menyn bestod av havskräftssoppa, grillad oxfilé av enbart hondjur från Tyskland (de ska smaka bättre) och passions- och mangodessert. Gästerna fick en Cava som fördrink, till soppan ett passande Chablis-vin och till köttbiten en Grenacheblandning från Australien. Inget av vinerna var ekologiska”, skriver Annika Borg.
Hon säger att präster, diakoner och frivilliga som skramlar med bössor tycker att det här känns ”jättejobbigt”.
– Det ger ingen bra signal. Det här är ju en trovärdighetsfråga för Svenska kyrkan, som har en rätt hög svansföring i de här frågorna.
Inte acceptabelt
Annika Borg tycker att det är konstigt att Svenska kyrkan tycker att man kan unna sig en sådan brakfest.
– Det är inte acceptabelt att man festar upp de kyrkotillhörigas pengar på det här sättet. Stiftet måste ta till sig av kritiken. Det handlar om att man ska leva som man lär. Och vilka andra arbetsplatser har råd att bjuda sina anställda på något sådant här?
Ökar samhörigheten
Det var biskop Eva Brunne som bjöd in till festen, som hölls under presidiekonferensen i början april. Hon avböjer en kommentar, men uppger i ett skriftligt uttalande att det var nödvändigt att hålla festen Gyllene salen eftersom det ”finns ett begränsat antal lokaler för så stora sällskap i centrala Stockholm”.
Ett annat skäl är enligt Eva Brunne att stadshuset är en del av Stockholms kulturarv, och att ”den kulturella kontexten ökar samhörighetskänslan”.
– Det finns en viss symbolik att få sitta i stadshuset där Mälardrottningen blickar ner med S:t Jacobs kyrka och Storkyrkan i knät, säger hon.