Lägsta elpriset på över tio år

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är elpriset rekordlågt. För den som binder blir priset historiskt lågt.

Just nu är elpriset rekordlågt. Fyllda vattenmagasin, stark krona och låg efterfrågan har fått priset att sjunka. Och binder man nu blir priset historiskt lågt.

Elpriset på den nordiska elbörsen är just nu det lägsta på länge. För perioden 1-23 juli får man gå tillbaka över ett decennium för att hitta lägre priser.

-Vi måste backa till år 2000 för elområde 1-3 och till år 2002 för elområde 4, säger Faraz Azima, vd för elbytarsajten Elskling, till TT.

Vattenmagasinen är överfulla, förbrukningen är låg, kärnkraften går som den ska och kronan är stark.

Binda eller inte binda

Allt detta ger ett lågt elpris, men den eviga frågan binda eller inte binda kvarstår.

-Det är jättesvårt att säga för vi vet inte hur elpriset ser ut framöver. Binder man nu så binder man på en historiskt låg nivå, men vad som är bäst måste man besluta själv. Är man riskvillig och vill kunna ta del av prisnedgångar ska man välja rörligt, vill man veta vad kostnaden kommer att bli är det bra att binda.

Men tryggheten kostar.

-Att teckna ett fast kontrakt i dag innebär inte att man kan binda sig på det spotpriserna är på elbörsen i dag. Om om du går in på Ica i dag och jordgubbarna är billiga så betyder det inte att du kan köpa jordgubbar för samma pris i december.

Elpriset

  • Elpriset består dels av priset på den nordiska elbörsen Nordpool, dels av energiskatten på 29 öre per kilowattimme som tillkommer i stora delar av landet.
  • I kommuner med lägre skatt är energiskatten 19,2 öre per kilowattimme.
  • På skatten och elpriset tillkommer sedan moms på 25 procent.
  • Tills sist tillkommer elföretagens egna påslag på några ören, hur mycket företagen lägger på beror på valet av leverantör, kundens avtal och förbrukning.

Elskling (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.