225.000 måste nyanställas inom vården

Uppdaterad
Publicerad

De närmaste tio åren måste fler än man tidigare trott anställas. Det visar en ny prognos från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

De närmaste tio åren behöver 225.000 medarbetare nyanställas i vården och omsorgen. Det förutspår Sveriges kommuner och landsting (SKL) i sin långtidsprognos.

Störst är behovet inom äldreomsorgen där mer än en fjärdedel beräknas gå i pension, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Undersköterskor i äldreomsorgen är den största gruppen, men vi behöver fler läkare och sjuksköterskor. Vi behöver fler administratörer för det börjar komma tillbaka i vården allt mer och vi behöver fler socialsekreterare, så vi behöver folk på hela fältet och i hela landet, säger SKL:s vd Håkan Sörman till Ekot.

Använda kompetensen rätt

Fram till 2023 måste fler än man tidigare trott anställas. Till exempel behöver 129.000 undersköterskor och vårdbiträden, 38.000 sjuksköterskor och 12.000 läkare nyanställas. För att locka nya medarbetare kan arbetsgivare jobba med karriärmöjligheter, säger Håkan Sörman. Man behöver också titta på hur nuvarande personal kan användas på nya sätt.

– Vi har pekat på nio olika exempel på saker som arbetsgivarna behöver jobba med. Bland annat att använda kompetensen rätt och att fundera på vem som gör vad i vården. Vi måste få fler att jobba mer, jobba heltid och jobba fram till pension och vi måste bli bättre på karriär- och utvecklingsmöjligheter, säger Caroline Olsson, sektionschef på SKL.

Handlar inte bara om lönen

Utmaningen att locka män till branschen kan gå via de unga.

– Vi tror att det är viktigt att tidigt fånga upp pojkars intresse för vården. Det kan handla om att erbjuda feriejobb och praktikplatser. I en undersökning för några år sedan svarade var tredje ung man att han kunde tänka sig att arbeta inom hälso- och sjukvård. Där finns en outnyttjad potential och det gäller att kunna visa upp jobben.

Höjd lön är dock inget som lyfts fram specifikt i SKL:s rapport.

– Lönen är naturligtvis viktig men vi tror inte att det är det enda det handlar om. Vi tror att det är viktigt att ha en yrkesutveckling över tid där det också finns möjlighet till en löneutveckling, säger Caroline Olsson.

Nio steg till fler vårdjobb

Sveriges Kommuner och Landsting har listat nio punkter på vad arbetsgivarna kan göra för att locka till sig personal inom vård och omsorg:

 * Använda kompetens på rätt sätt

 * Bredda rekryteringen och locka nya grupper till jobben

 * Låta fler medarbetare jobba mer

 * Förlänga arbetslivet, försöka få unga att komma in tidigare och äldre medarbetare att stanna kvar

 * Utveckla arbetsmiljö och arbetsorganisation

 * Utnyttja tekniken bättre

 * Marknadsföra jobben

 * Visa karriärmöjligheter

 * Underlätta lönekarriär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.