”Låt allt lantbruk bli ekologiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Låt hela det svenska lanbruket bli ekologiskt. Det menar en doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet. Då får man störst effekt av dom 36 miljarder som Sverige och EU satsar på den svenska landsbygden.

Kristina Belfrage är forskare och doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet och vallar sina får på sin ekologiska forskningsgård i Roslagen. Med ett jordbruk nästan helt utan fossila bränslen, växtgifter och handelsgödsel.

Mycket pengar – liten effekt

Hon menar att pengarna i landsbygdsprogrammet borde gå till att ställa om jordbruket i Sverige till att bara vara ekologiskt.

– Man måste ge pengarna till de gårdarna som gör den absolut bästa miljönyttan och nummer ett är att den gården måste vara ekologisk

I måndags presenterades en rapport som visar att de 36 miljarder kronor som satsats på utveckling av den svenska landsbygden under de senaste sju åren har haft mycket liten effekt. Det är de pengarna som Kristina Belfrage nu vill ska användas till att ställa om till ekologiskt lantbruk, när en ny sjuårsperiod börjar.

Kontroversiell ståndpunkt

Men Kristina Belfrage har motståndare, inte minst bland sina kollegor på lantbruksuniversitetet. Flera framträdande professorer på SLU har i åratal propagerat mot ekologiskt jordbruk med motiveringen att det är miljövidrigt.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, sätter sig också emot en omställning till enbart ekologiskt lantbruk.

Men doktoranden Kristina Belfrage tror att en omställning med hjälp av pengar från landsbygdsprogrammet skulle kunna rädda gårdar som hotas av nedläggning och att flera unga skulle lockas till att bli jordbrukare.

– De unga skulle kunna gå in och köpa gårdar som lagts ner eller som håller på att förfalla och om man inte skär guld med täljknivar ändå överlever.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.