”Låter som tydlig diskriminering”

Uppdaterad
Publicerad

Att neka någon arbete enbart på grund av att personen bär slöja är inte lagligt, menar Lina Gidlund, verksamhetschef på Diskrimineringsbyrån Uppsala.

När Saffe Alhaje kom till en godisbutik i Uppsala på lördagen för att provjobba, iförd slöja, nekades hon att jobba.

– Hon kollade på mig och sade ”Du hade inte slöja första gången”, säger Saffe Alhaje, som efter att hon besökt butiken första gången valt att börja bära slöja.

”Låter som tydlig diskriminering”

Enligt butiksägaren skulle kvinnans slöja flytta fokus från försäljningen och vara negativt för verksamheten. Inte i enlighet med lagen, menar Diskrimineringsbyrån Uppsalas verksamhetschef.

– Utifrån det jag hör låter det som tydlig diskriminering av den här kvinnan, eftersom att hon inte får provjobba på grund av sin religion. Om det var så att hon inte valde att ta på sig slöja vid första mötet av rädsla för att inte få komma in på arbetsmarknaden så är det allvarligt och någonting vi måste arbeta med, säger Lina Gidlund.

Diskrimineringsbyrån Uppsala är en lokal antidiskrimineringsverksamhet som arbetar för att motverka och förebygga diskriminering.

DO: Får inte särbehandla

Även Diskrimineringsombudsmannen är tydlig med att det inte är lagligt att diskriminera någon på grund av religion.

– Lagen säger att man inte får särbehandla någon på grund av religion eller etnisk tillhörighet. Jag vet inte de direkta omständigheterna i det här fallet, men sett ur det perspektivet får man inte diskriminera på grund av att någon bär huvudduk, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Måste vara motiverat

Om en slöja eller turban på något sätt skulle utgöra en säkerhetsrisk eller hälsorisk i arbetet kan det vara motiverat att diskutera saken, men inte utan noggrann övervägning, menar Lina Gidlund.

– Det kan till exempel vara så att om du är brandman inte kan bära något av det. Men även i sådana fall ska man i första hand inte säga nej, utan försöka att hitta en lösning. Syftet med kravet om att inte ha slöja måste vara större än målet att människor ska komma in på arbetsmarknaden, säger hon och fortsätter:

– Dessutom skulle jag själv snarare se det som positivt om jag kom in i en butik och såg att de som arbetade där speglar det samhälle vi lever i.

Flera fall hos DO

DO har tidigare drivit flera fall där människor diskriminerats på grund av sin religiösa tillhörighet.

– Vi hade ett fall nu i år där vi stämde arbetsgivaren. Det handlade om en kvinna som ville söka jobb på ett hotell i södra Sverige, men som avråddes från att söka jobb som städare på grund av att hon bar huvudduk. Det bedömde vi som diskriminering och drev fallet i domstol. Det fallet slutade med en förlikning och företaget betalade ersättning till kvinnan. Hotellet har ändrat sin policy efter det, säger Clas Lundstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.