– Ftalater utgör en särskild utmaning i och med att de kan förekomma i så många olika varor och kontinierligt frigörs från plasten. Därför måste vi få en samlad bild av var de används och hur man kan ersätta dem, säger miljöminister Lena Ek till SVT.
Ftalater förekommer i en rad vardagsartiklar, som kosmetika, plastgolv, färger och kanske i trycket på ditt barns t-shirt eller i de där badtofflorna i plast. Ftalater är samlingsnamnet på en grupp kemiska ämnen som är baserade på ämnet ftalsyra och används för att göra plaster mjuka.
Redan förbjudna i leksaker
Forskning har visat att ftalater är hormonstörande och kan störa fosterutveckling och fortplantningsförmågan. De är också mycket giftiga för vattenlevande organismer. Några ftalater misstänks vara så skadliga att de är förbjudna i alla leksaker och barnavårdsartiklar. Andra är förbjudna i sådana leksaker och produkter för barn som kan stoppas i munnen. Men nu vill alltså miljömistern att Sverige ska införa en bredare begränsning av ftalaterna.
– Användning av ftalater har redan begränsats inom EU i olika varor, det är bra, men EU-systemet är inriktat på att behandla ämnena ett och ett. Med det här uppdraget till Kemikalieinspektionen vill jag att Sverige tillsammans med Danmark går före. Vi måste få till åtgärder som minskar människors exponering för ftalater på kortare sikt, säger Lena Ek.
Hittas i blodet
Ftalater har påträffats i människor, i analyser som gjorts av blod, bröstmjölk och urin. En del ftalater får människan i sig genom direktkontakt med bland annat plaster som innehåller ftalater och en del indirekt till exempel genom födan. Några ftalater kan påverka testiklarna och skada fortplantningsförmågan.
Det är den berömda coctaileffekten som oroar många; även om doserna är låga av respektive hormonstörande kemikalie är det den sammantagna effekten som kan vara skadlig.
Mål som inte ser ut att nås
Enligt Sveriges miljökvalitetsmål, en giftfri miljö, ska nyproducerade varor, så långt det är möjligt, vara fria från ämnen som är reproduktionsstörande, det vill säga ämnen som stör förmågan till fortplantning. Målet ska vara uppnått år 2020, men som det ser ut nu kommer målet inte att nås. Den här bedömningen gör Miljömålsberedningen i dag:
”Vissa miljögifter minskar, men långlivade ämnen är ett problem. För många ämnen saknas underlag för att bedöma hur halter i människa och miljö har förändrats. Global konsumtion leder till allt större kemikalie- och varuproduktion och ökad diffus spridning av farliga ämnen. Användningen av särskilt farliga ämnen har begränsats inom EU, styrmedel utvecklas positivt, men fler åtgärder behövs för att nå målet.”
Måste bli enklare för konsumenten
Hur många okända ämnen som kommer in i Sverige via importerade varor är okänt. Och som konsument är det oerhört svårt att ta reda på vad de där tofflorna egentligen är gjorda av och vad trycket på tröjan faktiskt innehåller. Det finns i dag inget krav på att varudeklarera det.
– Det måste bli enklare för konsumenten att välja bort varor som kan innehålla hormonstörande ämnen, säger Lena Ek.
Uppdraget ska redovisas för regeringen senast den 30 november 2014.