Han gör det i samband med att LO presenterar sin rapport om inkomstutvecklingen i det man kallar Sveriges maktelit. Framförallt är det inom de största företagen i Sverige som kvinnliga direktörer är både mycket ovanliga och tjänar sämre.
– Det finns två stycken här som är kvinnor. Det har gått alldeles för sakta. Där ser vi inte minst i den norska lagstiftningen, där man gjort kvotering, att där har man påskyndat utvecklingen. Där är det idag fler kvinnor och de får tyngre och tyngre befattningar. Det har vi sett inom samhällsliv i Sverige tidigare så kvotering kan här innebära att någonting väldigt positivt. Jag tror att de svenska företagen på sikt skulle tjäna väldigt mycket om man tar in kvinnlig kompetens och fler kvinnliga ledare i företagen.
Kontroversiell fråga
Frågan är kontroversiell och LO har tidigare undvikit att ta ställning, inte minst eftersom 15 av 18 personer i LO:s egen styrelse är män. inte heller Inte heller Socialdemokraterna har drivit frågan om lagstadgad kvotering. Istället har ledande företrädare påtalat fördelarna med att ha ett mer jämställt näringsliv, men inte velat genomföra lagstiftning liknande den i Norge.
Samma typ av argumentation har också framförts av finansminister Anders Borg. Den andra parten på arbetsmarknaden, Svenskt Näringsliv, är däremot tydliga motståndare till kvotering.
Frågan är inte avgjord inom samtliga LO-förbund och heller inte av LO:s styrelse, men Karl-Petter Thorwaldsson är tydlig med vad som nu gäller.
– Vi måste ta en diskussion om det inom LO. Vi brukar inte ha så mycket synpunkter på hur bolagen ska organiseras men´ den här frågan har ett allmänintresse. De här kvinnorna på arbetsmarknaden blir också en symbol och föredöme i övrig samhällsdebatt.