Margit Silberstein Foto: SVT

Analys: Flera motiv bakom Löfvens frieri till C och FP

Publicerad
Analys ·

När Stefan Löfven friar till Jan Björklund och Annie Lööf i riksdagens kammare vet han mycket väl att hans utsträckta händer ska mötas av kalla handen. Han gör det för att han är illa tvungen att skapa majoriteter i riksdagen. Men frieriet är lika mycket en demonstration i syfte att visa Löfvens samarbetsvilja och de andras ovilja, så att ansvaret ska falla på de ovilliga om Löfven inte får igenom sin politik i riksdagen.

Jimmie Åkesson serverade några beska sanningar när han beskrev det parlamentariska läget där han själv är den mäktiga tungan på vågen, som kan avgöra politiken i stort som i smått så länge Löfven inte får till blocköverskridande majoriteter.

Men att Socialdemokraterna vill samarbeta med Centern är egentligen en ironi, för Annie Lööf är den borgerliga partiledare som fått utstå mest spott och spe för att hon anses vara nyliberal. Centern är i många frågor det borgerliga parti som står längst ifrån Socialdemokraterna alltsedan Maud Olofsson fjärmade Centern från mitten i riktning högerut. Förre statsministern Göran Persson, som under en tid samarbetade med Centern, längtade ofta tillbaka till Olof Johanssons tid när ett handslag var ett handslag, som det hjärtliga samarbetet ofta beskrevs.

Läget efter valet 2014

Gav komplimang före frieri

Stefan Löfven inledde sitt frieri till Annie Lööf med att tala om för henne att han tyckte att hon utvecklats åt rätt håll politiskt och att hon nu står på den grund där han kan samarbeta med henne. Annie Lööf tackade syrligt för komplimangen, men radade upp argument för varför Löfven inte har något att hämta hos henne. De främsta är vinster i välfärden och att landsbygdsdepartementet ska avvecklas.

Jan Björklund är minst lika avvisande som sin allianskollega. Han anklagade Stefan Löfven för svek och löftesbrott efter att den blocköverskridande överenskommelsen om friskolorna, som han tagit Stefan Löfven i hand på, har förvandlats till något helt annat än det ursprungliga.

Den innehåller numera till exempel ett kommunalt veto som ger kommunerna rätt att bestämma vid nyetableringar av friskolor. Beslutet att erkänna Palestina som stat är ett annat skäl till att Stefan Löfven inte direkt har krattat manegen för ett samarbete med Folkpartiet. Det beslutet har Annie Lööf inga invändningar mot eftersom Centern är på samma linje som regeringen i den frågan.

Åkesson krävde svar om majoritet

Jimmie Åkesson krävde flera gånger svar på hur Stefan Löfven har tänkt sig att styra Sverige, när han inte har egen majoritet ens om han får med sig Vänsterpartiet på sin politik. Stefan Löfven svarade inte på frågan, den är i dag egentligen omöjlig att besvara. Löfven gick istället till hårt angrepp mot Jimmie Åkessons människosyn och han drog upp Sverigedemokraternas nazistiska förflutna där hakkors var en accessoar.

Det var mildare tongångar och nästan lite högtidligt när Fredrik Reinfeldt avtackades efter 25 år i politiken. Jonas Sjöstedt stod för de mest känslosamma och generösa avskedsorden när han hyllade Reinfeldt för avståndstagandet mot rasism. Därefter satt den före detta statsministern tyst under hela debatten.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet