Centerpartiets partiledare Annie Lööf kräver nu att Sverige omgående säger upp det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Därmed ökar pressen ytterligare på statsminister Stefan Löfven att avsluta samarbetet.
– Jag är ganska förundrad över att regeringen medvetet valt att dra ut på den här processen, sade Annie Lööf vid en träff med riksdagsjournalister på tisdagen.
Centerpartiet har tidigare varit anhängare av samarbetsavtalet med Saudiarabien, ett avtal som ingicks redan 2005. Även när det förlängdes 2010 stod Centerpartiet, då som regeringsparti, bakom detta beslut. Men nu har alltså partiet ändrat ståndpunkt i frågan.
I och med detta kan man konstatera att tre borgerliga partier samt Miljöpartiet och Vänsterpartiet alla kräver ett slut på det militära samarbetet med Saudiarabien. Moderaterna har hittills inte velat ge besked, och även statsminister Stefan Löfven har gett svävande svar. Inom socialdemokratin finns dock starka krafter för att stoppa samarbetet.
Löfven lovar förändringar
Pressen på statsminister Stefan Löfven att säga upp avtalet har alltså ökat efter Saudiarabiens agerande på Arabförbundets möte igår. Trots detta är Löfven ännu inte beredd att ge något definitivt besked:
–Det vi vet är att det blir förändringar. Vilka förändringar det blir återkommer vi till, säger statsministern till SVT och understryker att frågan ska hanteras ”så skyndsamt som möjligt”.
Vill inte skuldbelägga
Centerledaren Annie Lööf vill till skillnad från Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström inte lägga någon skuld på regeringen för att Saudiarabien blockerade Margot Wallström från att hålla tal i Kairo.
– Om jag förstått det hela rätt blev hon portad på grund av hennes kritik vad gäller mänskliga rättigheter i Saudiarabien och då har jag svårt att göra partipolitiska poänger av detta, säger hon.
Annie Lööf menar dock att den utdragna processen i Sverige kring avtalet har medverkat till att förvärra den diplomatiska situationen mellan Sverige och Saudiarabien.
– Nu hoppas jag att regeringen ger ett skyndsamt besked i frågan. Det är viktigt inte minst för att anseendet för Sverige som exportnation ska vara starkt också i framtiden.
Så tycker partierna om samarbetsavtalet med Saudiarabien
SOCIALDEMOKRATERNA: Förändringar av avtalet. ”Det vi vet är att det blir förändringar. Vilka förändringar det blir återkommer vi till”,säger statsminister Stefan Löfven till TT.
MODERATERNA: Anser att det är regeringen som äger frågan, och uttalar sig alltså inte.
FOLKPARTIET: Birgitta Ohlsson (FP): ”Att deklarera att Sverige bedriver en feministisk utrikespolitik förpliktar. Bland annat måste utrikesminister Margot Wallström verka för att avsluta militärsamarbetet med Saudiarabien”.
MILJÖPARTIET: Valter Mutt (MP:s utrikespolitiska talesperson) i DN om Saudiarabiens agerande i måndags: – Jag är egentligen inte förvånad. Det är så här diktaturer brukar bete sig när de får kritik. Det understryker ännu mer olämpligheten i att ha ett militärt samarbetsavtal med den här typen av regim. Det stärker mig och Miljöpartiet i den uppfattningen, säger Valter Mutt till DN.
CENTERPARTIET: Annie Lööf säger att C vill avsluta det militära samarbetsavtalet, men förlänga den civila handeln.
VÄNSTERPARTIET: Avsluta samarbetet. ”Det är ett militärt samarbetsavtal med ett av de länder på jordklotet som tydligast och mest systematiskt kränker kvinnors rättigheter”, säger Hans Linde (V).
KRISTDEMOKRATERNA: ”Vår uppmaning till regeringen är tydlig. Ta nu chansen och visa att ni menar allvar med de vackra orden. Visa att människovärdet inte är en papperstiger. Säg upp samarbetsavtalet.”, säger Sofia Damm (KD).
SVERIGEDEMOKRATERNA: ”Jag tycker inte att vi ska ha något militärt samarbete med Saudiarabien alls på det sättet som det är beskrivet i det här avtalet”, säger Julia Kronlid som är SD:s utrikespolitiska talesperson.
Fakta: Saudiavtalet
Den dåvarande socialdemokratiska regeringen slöt 2005 ett avtal om militärt samarbete med Saudiarabien. Det förlängdes 2010 av Alliansregeringen.
Om inte avtalet sägs upp skriftligen senast den 15 maj i år förlängs avtalet i ytterligare fem år.
Avtalet är omfattande och reglerar försvarsmateriel och logistik, utbildning, forskning och utveckling, överföring av militärteknologi samt militär sjukvård.
Den så kallade Saudiaffären 2012 avslöjade att det inom ramen för avtalet fanns planer på att upprätta en saudisk anläggning för pansarvärnsrobotar.
Dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors (M) tvingades avgå i samband med affären.
Källa: TT