– Jag är bara en person men jag lyckas sätta igång den här diskussionen, som jag tycker är en viktig diskussion. Det kommer upp på tapeten. Och det är där förändring sker. Tänk då vad flera kan göra, säger Loreen till SVT:s reporter i Baku.
Eurovision var en tävling i demokratins anda i ett land som saknar yttrandefrihet. Alla skruvade på sig. Arrangören EBU sade att tävlingen inte fick användas för att förmedla politiska budskap, då skulle man bli diskad.
Men kan man åka till ett land där man kränker de mänskliga rättigheterna och låtsas som att allt är frid och fröjd? Loreen besökte två människorättsorganisationer i Baku och visade sitt stöd.
-Det måste vara så. Jag kan inte... inte bry mig!Det är sådan jag är som person, finns det problematik så... framför allt när det gäller de här frågorna, kvinnofrågor, mänskliga rättigheter överhuvudtaget, säger Loreen till SVT.
Efter semifinalen fick hon en fråga från nyhetsbyrån Reuters som undrade hur hon ser på situationen för mänskliga rättigheter i Azerbadjan. Hon svarade att ”det finns två delar av mig, en som är privat och en som är mitt arbete, det jag gör här”.
Tyckte du det var en dålig fråga?
-Absolut inte. Det kliade i mina fingrar... jag ville så jättegärna... jag hade sådana svar som jag ville ge till henne. Hon frågade mig: Du har träffat de här människorättsorganisationerna, vad tycker du om situationen i Azerbajdzjan? Och jag vet exakt vad jag tycker. Men jag visste också det här är inte rätt forum att prata om det. Om vi går utanför det här forumet, den här plattformen, då kan vi diskutera det.
I azerisk tv sände man faktiskt frågan men gjorde en mycket fri översättning.
När strålkastarljuset riktades mot Azerbadjan var det inte bara presidenten som ville använda det för att stärka sitt varumärke. Oppositionspartiet Musavats ledare Isa Gambar uppmanade i en Facebookgrupp att rösta på Loreen.
– Hon är intresserad av vårt folks öde och det är mycket bra, säger han till SVT.
Han uppmanade att man skulle rösta på dig. inte bara för din sång utan för vem du är och vad du gör här. Hur reagerade du på det?
– Det är klart att jag blir glad. Men samtidigt är jag lite... på min vakt. Jag kan inte så mycket om de här leden och jag vet var mitt fokus ligger någonstans. Mänskliga rättigheter går hand i hand med politik. Funkar politiken så rullar det, det förstår jag också. Men jag vill inte att det ska se ut som att jag håller på oppositionen för det gör jag inte. Jag kan alldeles för lite om det. Återigen: Jag är en folkets kvinna.
I tidningarna dagen efter Eurovision-finalen handlade det mycket om presidenten och att tävlingen var en succé. Men den azeriska regimen var i själva verket rejält irriterad. En av presidentens närmaste män gick för några dagar sedan ut och sade att EBU bör förhindra tävlingens deltagare från att möta ”anti-azeriska grupper”. Då syftade han förstås på Loreen.
Men hon säger att hon inte blev skrämd av det.
– Inte ett dugg. Vet inte om det är för att man kanske inte har alla hästar hemma men... inte ett dugg!
Du påverkade den politiska agendan, kan man säga. Är det bra eller dåligt?
– Om det är det som krävs för att någon form av förändring ska ske, även om den är liten – ja då är det bra.