I studien som nu publiceras i vetenskapstidskriften The Lancet Oncology och där forskare vid Karolinska Institutet (KI) medverkat, har 313 000 medverkat, skriver DN och UNT.
Av dessa personer utvecklade 2 095 lungcancer under undersökningsperioden som i genomsnitt omfattade 13 år.
Forskarna, som publicerar sina rön i Lancet Oncology, mätte koncentrationen av småpartiklar med en diameter under 2,5 mikrometer respektive 10 mikrometer i luften vid personernas hemadresser.
-Det nya är att vi kan se en förhöjd risk även vid så kallade låga halter, sådana som ligger under EU:s gränsvärden, säger Göran Pershagen, professor vid Karolinska institutet och samordnare för delar av det svenska bidraget.
Forskarna fann ett tydligt samband mellan uppmätta nivåer av småpartiklar i luften och risken för att insjukna. Källorna för luftföroreningarna var allt från trafik och industriutsläpp till uppvärmning av bostäder.
Det svenska bidraget bygger på fyra delstudier, utförda i Stockholms län och Umeå, där sammanlagt runt 40.000 personer deltagit.
Sverige generellt är hälsosammare än vad fallet är i flera andra europeiska länder, men har problem med partiklar från exempelvis dubbdäck, som uppträder under senvintern och början av våren, inte minst i Stockholm.
Enligt Göran Pershagen är EU:s gränsvärden resultatet av medicinska överväganden kontra tekniskt ekonomiska dito och gränsvärdena har hamnat för högt.