Foto: Scanpix

Många har sett chef ”för” berusad på julfesten

Publicerad

Julen står för dörren och festerna avlöser varandra, men för många är den årliga julfesten på jobbet inte helt okomplicerad. Tre av fyra har sett en arbetskamrat dricka för mycket. Det visar en ny undersökning som Unionens medlemstidning Kollega har gjort.

Matfaten dignar och skratten och sångerna blandar sig med julmusiken i högtalarna. Vi träffar på ett gäng bagare som äter julbord tillsammans och frågar dem om hur de ser på alkohol och arbetsrelaterade julmiddagar:

– Jag vill bara understryka att jag dricker alkoholfritt, därigenom blir ju stämningen väldigt bra, säger Olle Johansson och skrattar.

Mårten Lönnqvist fortsätter:

– Jag dricker alkohol, det har egentligen ingen betydelse, men jag tycker det smakar bättre än alkoholfritt.

– Det är tradition att man ska ha en snaps till sillen, tycker Mats Hammargren och får medhåll av de andra i sällskapet.

Tycker chefen drack för mycket

Och visst är vi många som tycker att det hör julmaten till att ta en snaps eller två. Men det är inte alltid helt okomplicerat.

Unionens medlemstidning Kollega har gjort en undersökning bland drygt tusen medlemmar och av dem har 40 procent upplevt att en chef druckit för mycket på julfesten och hela 76 procent att en kollega fått i sig för mycket.

Tio procent uppger att de avstått fester för att det serverats alkohol.

Undersökningen visar också att drygt hälften av de tillfrågade, 56 procent, haft en kollega eller chef som missbrukat alkohol och 42 procent anser att arbetslivet bör vara en alkoholfri zon.

Kerstin Redig är VD på Alna Sverige, som ägs av arbetsmarknadens stora organisationer och som sedan 50 år tillbaka jobbar med vad de kallar ”skadligt bruk” på arbetsplatser, och hon tycker det är extra viktigt att chefer tänker igenom sitt beteende.

Oroande siffror

– Man sätter på något sätt agendan om man uppträder berusat eller dricker för mycket alkohol så därför så tycker jag man behöver tänka sig för både en och två gånger om man är i ledande position.

Och att så många som tre av fyra sett kollegor dricka för mycket är en siffra som oroar Kerstin Redig:

– Alkohol är ju ett hämningslösande medel och det kan ju vara så när man dricker att man säger sånt som man inte skulle göra i nyktert tillstånd och som man önskar efteråt att man inte hade pratat om.

– Om det är så att arbetsgivaren bjuder på alkohol så bör man vara restriktiv, därför att förmodligen är det inte kul för nån på en julfest när det börjar gå över styr, avslutar Kerstin Redig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.