Metta Fjelkner, Lärarnas riksförbunds ordförande, och Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande vid onsdagens presskonferens i Stockholm. Foto: Scanpix

Många missnöjda över läraravtalet

Uppdaterad
Publicerad

Besvikna lärare planerar demonstration i morgon.

Många medlemmar är upprörda över läraravtalet som de två lärarfacken sade ja till igår kväll. Både på Lärarnas riksförbunds och Lärarförbundets Facebooksidor är besvikelsen stor, och tusentals kommentarer strömmar in. Att ni inte skäms!, var en av kommentarerna.

Och en lärare säger besviket i telefon till svt.se att ”vi inte precis korkar upp champagnen”. Anders Johansson, vice distriktsordförande för LR i Kronoberg säger till nyhetsbyrån TT att han är nedstämd och har mött många besvikna medlemmar. ”Jag förstår att många känner sig lurade”, säger han.

Läraravtalet

På på Svenska Dagbladets debattsida kräver tre lärare att ordföranden för Lärarnas riksförbund, Metta Fjelkner, avgår. Man skriver: ”Ledningen i LR får göra sig beredda på att gå sin tuffaste rond hittills – mot sina egna medlemmar”.

Avtalet, som fackförbunden sa ja till igår kväll, innebär en löneökning på 4,2 procent i år. Det är visserligen långt från de 10.000 kronor som man stridit för, men samtidigt mer än vad övriga avtal på arbetsmarknaden gett.

Ordföranden i LR, Metta Fjelkner, säger till svt.se att hon förstår medlemmarnas besvikelse.

-Men alternativet hade varit ett ettårigt avtal på 2,6 procent som inte ens hade gett någon retroaktiv löneökning, säger hon.

Kraven på avgång säger hon sig ta med ro.

-Jag står för att det här var det bästa alternativet, säger Metta Fjelkner.

Ilska och besvikna lärare planerar nu en demonstration i Göteborg till imorgon kväll, kl 17.  

Nytt läraravtal

* 2012 får lärarna 4,2 procents löneökning.

* 2013 får lärarna minst industrimärket.

* 2014 och 2015 är avtalet sifferlöst.

* Genomsnittsökningen för en lärare de närmaste fyra åren blir 3 700 kronor, varav 1 100 kronor i år.

* Löneökningen gäller retroaktivt från 1 april, vilket innebär ett engångsbelopp på i genomsnitt 9 000 kronor.

* Det blir en viss begränsning i att studie- och föräldralediga inte kan gå i tjänst över jul-, sport- och påsklov, utan att först tjänstgöra sju kalenderdagar innan i direkt anslutning till lovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läraravtalet

Mer i ämnet