Foto: Scanpix

Många obehöriga lärare i friskolorna

Uppdaterad
Publicerad

Många grundskolor har fortfarande obehöriga lärare. Det visar en kartläggning från SVT:s Skolpejl. Allra sämst är situationen i friskolorna.

SVT:s Skolpejl har kartlagt hur många behöriga lärare som arbetar på Sveriges grundskolor. I 80 procent av skolorna arbetar fortfarande lärare som saknar lärarexamen. 

I nästan 150 skolor saknar runt 40 procent av lärarna pedagogisk behörighet. Av dem är friskolorna klart överrepresenterade.

Waldorfsskolorna sticker ut. På till exempel Delsbo Waldorfsskola i Hudiksvall och Orionskolan på Gotland ser bara var femte lärare ut att vara behörig. Men lärarutbildningar som drivs i Waldorfrörelsens regi finns inte alltid med i de register som SCB har, så den statistiken kan vara missvisande.

På strandskolan i Vilhelmina är färre än hälften av lärarna behöriga. Några blir behöriga till sommaren, berättar rektor Angel Moskov, men hon är tveksam till om hon klarar regeringens krav på full behörighet till 2015.

– Det är jättesvårt att rekrytera här uppe, folk vill inte flytta hit. Jag tror att många skolor här, även de större kommunala, kommer att ha svårt att hitta behöriga ämnen i ämnen med få timmar som bild, musik och slöjd, säger hon.

Facket inte förvånat

Metta Fjelkner, förbundsordförande på Lärarnas riksförbund, är inte förvånad över siffrorna. För några år sedan var siffrorna ännu värre, framför allt på fristående gymnasieskolor, menar hon

– När friskolereformen genomfördes trodde man att friskolorna skulle ha problem att hitta lärare till sina ovanliga inriktningar så man vill inte tvinga dem att anställa behöriga lärare. Till slut tog regeringen bort den här gräddfilen, men de obehöriga som redan är anställda skyddas av lagen om anställningsskydd.

Tror du att alla lärare är behöriga 2015?

– Risken är att det inte blir så. Lagstiftningen har gjort ett undantag att man kan anställa på vikariat, så det kommer inte att bli tomt i klassrummen. Men det är slut på tillsvidareanställningar för folk som saknar lärarutbildning, och det är viktigt från min horisont.

Skolpejls sajt hittar du en interaktiv karta som visar hur situationen ser ut runt om i landet.

Fakta: Hårdare regler

Kraven på lärarna i grundskolan och gymnasiet skärptes den första juli förra året. Sedan 2015 ska alla lärare vara behöriga och ha legitimation. (SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.