Viola Holm, 9 år, Nor Hola, 8 år och Helene Raoufi, 8 år, vänar på att deras idol Loreen som vann Eurovision Song Contest i Baku på lördagen ska anlända till Arlanda från Azerbajdzjan och Baku. Foto: Scanpix

Många vill hylla Loreen

Uppdaterad
Publicerad

I kväll landar Loreen på svensk mark efter vinsten av Eurovision Song Contest i Baku. –Folk spontansjunger Euphoria, säger SVT:s reporter Felicia Wibe på plats på Arlanda.

Efter en lång flygning från Azerbajdzjan landar Eurovision-vinnaren Loreen på Arlanda 22.25 på måndagskvällen.

– Det kommer troligtvis att vara mycket människor där, men sånt är vi vana vid att hantera. När idrottsstjärnor och andra kommer hem blir det mycket folk, säger Henrik Kelfve.

Eurovision Song Contest 2012

Extra personal finns på plats på Arlanda för att hantera situationen, och en liten balkong har ställts i ordning för Loreen så att hon kan hälsa på fansen, berättar Kelfve.

– Det har spekulerats om att det kommer tusentals människor men vi vet inte hur många som kommer. Det blir säkert en trevlig folkfest, säger Henrik Kelfve.

”Vill hälsa Loreen välkommen hem”

Lizbet Brittsten, pressansvarig för Melodifestivalklubben, är på plats ute på Arlanda när vi når henne runt 22.15.

-Det kommer mer och mer folk hela tiden, de har strömmat till de senaste fem-tio minuterna. Det kanske är något hundratal på plats nu, säger hon.

Folk i alla åldrar har kommit ut till Arlanda – från fyraåringar till pensionärer, berättar hon.

– Jag vill hälsa Loreen välkommen hem och gratulera henne till vinsten. Jag är jättestolt och glad över att hon tog hem det här. Det har gått 13 år sedan sist och vi är jätteglada att få ta emot henne och att vi får arrangera tävlingen nästa år, säger Lizbeth Brittsten.

SVT livesänder firande

Den som inte orkar åka ut till Arlanda i kväll får en ny chans i morgon. Då kommer Loreen att möta folkets jubel på Hötorget i Stockholm klockan 19 på tisdagkvällen. SVT direktsänder hyllningen i SVT2 i ett nyinsatt program, ”Loreen – hemkomsten”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet