Det gemensamma polisprojektet genomfördes i oktober i 27 EU- och Schengen-länder. Syftet var att upptäcka nätverk med människosmugglare. Foto: TT

Människosmugglare upptäckta i kritiserat projekt

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska gränspolisen rapporterade ett fåtal personer under det omdiskuterade EU-projektet ”Mos Maiorum”. Men ett 30-tal fall med misstänkt människosmuggling har upptäckts, enligt den svenska slutrapporten i dag.

Det gemensamma polisprojektet genomfördes i oktober i 27 EU- och Schengen-länder. Syftet var att upptäcka nätverk med människosmugglare.

Projektet kritiserades i Sverige och kallades för ”Super-Reva” och sades vara en upprepning av poliskontrollerna 2012. Kritiker sa att projektet skulle leda till masskontroller och en jakt på papperslösa och asylsökande.

– Kritikerna sprider myter, säger nu Patrik Engström vid polisens centrala gränskontrollenhet.

Misstänkt människosmuggling

Enligt slutrapporten rapporterades 74 personer vidare inom EU-projektet.

I 35 fall upptäcktes misstankar om människosmuggling.

– En väldigt stor andel av de som kommer till Sverige och tar sig genom hela Europa har betalat smugglare för falska dokument eller för att gömma sig i ett fordon, säger Patrik Engström vid polisen.

EU-projektet samordnas av Italiens regering och namnet ”Mos Maiorum” är ett latinskt begrepp ”Förfädernas seder”. Det har tolkats som en anspelning på att det antika Rom ville skydda sig mot omgivande barbarer.

Svensk kritik i EU-parlamentet

I EU-parlamentet har svenska ledamöter varit bland de ivrigaste att kritisera projektet.

– Mos Maiorum är en skamfläck, det är fel att jaga papperslösa när vi har en flyktingkatastrof där 3.000 människor omkommit på Medelhavet, sa Malin Björk (V) i EU-parlamentets debatt i Strasbourg.

– Att jaga papperslösa människor är att angripa problemen på fel sätt, resultatet blir att flyktingen och migranten som söker jobb råkar illa ut, inte de kriminella nätverken, sa Cecilia Wikström (FP).

Men flera ledamöter försvarade gränspolisens samarbete.

– Det finns kriminella smugglare som utnyttjar migranterna som agerar internationellt, då måste vår polis få samarbeta internationellt, sa Anna Maria Corazza Bildt (M).

”Vi får inte utgå från utseende”

Den svenska polisen bemöter kritiken att kontroller sker utifrån personers utseende.

– Vårt regelverk förbjuder att vi gör personkontroller utifrån utseende, språk eller hudfärg, vi måste ha en grundad misstanke om varje person, säger Patrik Engström vid gränskontrolleneheten.

Men vad är det för konkreta misstankar som avgör vilken människa ni ska gå på?

– Det kan vara ett beteende, att man försöker undandra sig en polis eller passkontrollants uppmärksamhet, eller att vi har fått konkreta tips om en flight på flyget eller ett fordon, säger Patrik Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.