Årets SOM-undersökning, som är Sveriges mest omfattande opinionsundersökning riktar sig till 12000 personer, och den pågår i fem månader.
I årets upplaga från hösten 2012, kan man bland annat se att stödet för den offentliga sektorn har ökat påtagligt.
– Ja, det är ett stöd för att inte minska den offentliga sektorn, och det har ökat under senare år. Det finns också en ökad kritik mot privatiseringar”, säger docenten Lennart Nilsson vid SOM-institutet på Göteborgs universitet, till SVT Nyheter.
Kompakt motstånd
Ja, faktiskt är det nu så att majoriteten av alla väljare, inom alla partier, utom Moderaterna, är emot privatiseringar inom vården, skolan och omsorgen. Och när det gäller det där med att plocka ut privat vinster inom den här sektorn, ja, här är motståndet kompakt bland alla väljare, även bland moderater.
– Det visar ett markant stöd för att inte tillåta vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. Och detta gäller inom alla partier, säger Lennart Nilsson.
Det visar sig att över hälften av alla moderater säger nej till vinstutdelning, bara en femtedel tycker att det är okej att plocka ut vinster.
Sju av tio säger nej
Motståndet är ungefär lika massivt även bland övriga borgerliga sympatisörer. Inom det rödgröna blocket säger omkring sju av tio nej till vinstutdelning.
Lennart Nilsson vågar inte dra några politiska analyser av vad den här undersökningen kan betyda, däremot döljer han inte att han blev lite överraskad av resultaten.
– Det har svängt över tid, men det är en viss förvåning jag noterar styrkan i den här förändringen”, säger Lennart Nilsson diplomatiskt.
Fakta: Första gången frågan ställs
- Det är första gången frågan om vinster i välfärden ställs i en Som-undersökning.
- Frågan var med i två av fyra delundersökningar med 1.524 respektive 1.543 svarande. Svarsfrekvensen låg på 54 respektive 51 procent. Resultaten är samstämmiga i alla urval, enligt professor Lennart Nilsson.
- Frågeställningen var: ”Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.” De svarande fick ange om de ansåg att det var ett mycket bra förslag, ett ganska bra förslag, varken bra eller dåligt förslag, ganska bra förslag, mycket dåligt förslag eller ingen uppfattning.
Källa: Som-institutet, Göteborgs universitet