Mats Knutson: Kan bli besvärligt för Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En politisk strid om Nato-frågan är under uppsegling. De fyra allianspartierna kräver nu en studie om ett svenskt Nato-medlemskap, men utrikesminister Margot Wallström (S) säger nej.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Frågan kan få betydelse för de förhandlingar som nu tar fart på allvar om regeringens kommande försvarspolitiska proposition. Försvarspolitiken har ju pekats ut som ett samarbetsområde mellan regeringen och de borgerliga partierna.

Samtal har redan inletts och förhandlingarna är tänkta att leda fram till ett förslag som både regeringen och alliansen kan stå bakom.

Folk och försvar 2015

Inte aktuellt enligt Wallström

Men när de borgerliga partierna nu kastar in Nato-frågan i förhandlingarna gnisslar det ordentligt på den socialdemokratiska sidan. Utrikesminister Margot Wallström var märkbart irriterad på utspelet när hon mötte medierna på försvarskonferensen Folk och Försvar i Sälen i dag.

Alliansfriheten har tjänat Sverige väl och ett Nato-medlemskap är inte aktuellt, menar hon. Därför behövs heller ingen utredning om fördelar och nackdelar för Sverige vid ett eventuellt medlemskap.

Kan bli besvärligt för Löfven

De borgerliga partierna resonerar tvärtom, De menar att det förändrade säkerhetspolitiska läget, inte minst på grund av Rysslands agerande i Sveriges närområde, innebär att konsekvenserna av ett Nato-medlemskap bör utredas.

Ändå är det faktiskt bara Folkpartiet och Moderaterna som är klart uttalade Nato-förespråkare. Kristdemokraterna och Centerpartiet vill visserligen ha en Nato-utredning, men har inga partibeslut om att Sverige ska gå med i Nato.

Det gemensamma borgerliga kravet på en Nato-studie kan bli besvärligt att hantera för Stefan Löfven. När den så kallade Decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen presenterades pekades just försvarsfrågan ut som ett område där partierna ska samarbeta.

Omsvängning i opinionen

Centerledaren Annie Lööf ifrågasatte redan i dag hur uppriktig denna samarbetsvilja är när regeringen omedelbart säger nej till de borgerligas begäran om en Nato-utredning.

Samtidigt kan opinionen vara på väg att svänga i frågan. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har länge mätt den svenska allmänhetens syn på ett Nato-medlemskap.

Enligt den senaste mätningen, som publicerades i dag, är för första gången fler svenskar för ett medlemskap än dem som är emot. I MSB:s undersökning svarar 48 procent att Sverige bör gå med, medan 35 procent anser att Sverige ska fortsätta stå utanför.

Förklaringen är troligen Ryssland

Förklaringen till opinionssvängningen är av allt att döma utvecklingen i Ryssland. Det handlar både om det ryska agerandet i Ukraina, men också om den uppmärksammade ubåtskränkningen i Stockholms skärgård i höstas och återkommande incidenter över Östersjön med ryska stridsflygplan.

Frågan är om Socialdemokraterna kommer att hålla fast vid dagens nej till en Nato-studie och i så fall hur långt de borgerliga partierna är beredda att driva frågan. Det kan äventyra möjligheterna att komma överens över blockgränsen om försvars- och säkerhetspolitiken och ytterst hota den uppgörelse som partierna för bara några veckor sedan tycktes så angelägna om att nå.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Folk och försvar 2015

Mer i ämnet