Medicin kan förebygga cancer

Uppdaterad
Publicerad

Det går att stoppa bröstcancer redan innan den börjar utvecklas. En ny studie där helt friska kvinnor fått medicin i förebyggande syfte visar att risken för bröstcancer kan mer än halveras.

Att låta friska kvinnor äta cancermedicin minskar risken att de drabbas av bröstcancer med mer än hälften. Närmare 4000 kvinnor deltog i studien, som publiceras i tidskriften Lancet idag och som visar att det går att förebygga cancer helt och hållet.

– Min syster dog av bröstcancer när hon var bara 38 år. En kusin dog av samma cancer vid samma ålder, och min mormor dog också av cancer. Så visst har jag varit orolig för min egen skull.

Trish Jamisson bor strax utanför London och är en av närmare 4000 kvinnor som deltagit i studien.

Det finns en tung historia av bröstcancer i Trishs familj. Och just därför valdes hon ut för att delta i den fem år långa studien. Ingen av kvinnorna i studien hade ännu drabbats av cancer när studien inleddes men alla löpte en kraftig ökad risk just genom sin familjehistoria. För ärftligheten för denna typ av cancer är stor.

– Jag fick ta ett piller en gång om dagen i fem år. Några allvarliga biverkningar av medicinen kände jag inte av, säger Trish.

Hälften av kvinnorna i studien fick placebo, sockerpiller. Den andra hälften fick en medicin, anastrozole, som annars används för att behandla cancer som etablerat sig.

– Jag kände mig så trygg under de här fem åren med medicinen, säger Trish Jamisson.

Mer än halverad risk

När grupperna jämfördes efter fem års medicinering visade det sig att 85 kvinnor i placebogruppen hade utvecklat bröstcancer. Av de som fått den riktiga medicinen var antalet cancerfall mindre än hälften så många, 40 stycken. Dessutom tycktes medicinen även minska risken att utveckla andra cancerformer, bland annat hudcancer.

– Det här är en stor framgång, säger Jack Cuzick, professor i epidemiologi vid Queen Marys universitet i London. Detta visar att det går att mer än halvera risken för bröstcancer med medicin utan några svårare biverkningar.

Jack Cuzick är en av de forskare i världen som kommit längst med att just förebygga cancer. Och hans budskap är tydligt:

– Cancervården måste ändras. Det krävs ett paradigmskifte. Istället för att behandla cancer måste vi lära oss att förebygga cancer, precis som man gör inom hjärt- och kärlsjukvården idag, säger han. Om du går till en hjärtläkare som upptäcker att du har högt blodtryck men ändå bara säger åt dig att komma tillbaka om ett år för att se om du fått hjärtinfarkt, ja då skulle du nog bli upprörd, säger han. Men faktum är att det är så vi gör inom cancervården idag.

Symtom måste behandlas

Jack Cuzick menar att cancervården måste arbeta med att behandla symptom på att cancer skulle kunna utvecklas, precis som man gör när det handlar om hjärt- och kärlsjukdomar. Där vet man att till exempel högt blodtryck är en riskfaktor vilket behandlas med medicin.

– Högt blodtryck är ingen sjukdom i sig, säger Jack Cuzick. Det är en riskfaktor. Och den behandlar man med medicin för att minska risken för infarkt och stroke. På samma sätt känner vi idag till mycket om vad som kan öka riskerna för bröstcancer. Det handlar om livsstil, ärtlighet och så kallad täthet i brösten. Och vi kan alltså sätta in förebyggande behandling hos kvinnor som finns i riskgruppen och på så sätt minska risken för cancer betydligt.  Utmaningen idag är att få ut den här kunskapen inom sjukvården, säger Jack Cuzick.

Svenskt medhåll

Och han får medhåll från svenskt håll. Per Hall, professor i strålningsepidemiologi vid Karolinska institutet i Solna arbetar sedan länge med försöka fastställa mer exakt vilka kvinnor som befinner sig i riskgruppen för just bröstcancer.

– Den här nya studien är mycket intressant, säger han till SVT. Den visar att det finns fungerade behandling att sätta in på de kvinnor som vi vet löper en ökad risk att drabbas av cancer.

Trish Jamisson hör till dem i forskningsgruppen som inte utvecklat någon cancer.

– Jag skulle inte tveka att fortsätta med medicin om jag fick den möjligheten, säger hon.

I England finns idag rekommendationer om att vissa läkemedel kan sättas in i förebyggande syfte hos kvinnor som löper mycket stor risk att utveckla bröstcancer, men det handlar än så länge om en annan typ av cancermedicin som ger kraftiga biverkningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.